Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Peticija protiv četvrte odgode otpremnina policijskim službenicima

Peticija protiv četvrte odgode otpremnina policijskim službenicima

Broj: SPS-01-02/76-2016.
Zagreb, 26. 11. 2016. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
SVIM USTROJSTVENIM JEDINICAMA

 

molimo pročitati na otpremi službe i istaknuti na oglasne ploče
molimo aktivno učestvovanje u potpisivanju peticije

 

 

PREDMET: PONOVNA ČETVRTA ODGODA OTPREMNINA POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA
- peticija zbog izmjene Zakona o policiji, dostavlja se.-

 

Poštovane kolegice i kolege,

Iako smo našim dopisom broj: SPS-01-02/61-2016. od 19. 10. 2016. godine zatražili od ministra gosp. Vlahe Orepića odgovor zbog teksta u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom „Otpremnine policiji odgađaju 5 godina“ u kojem je bilo riječi o ponovnoj odgodi otpremnina policijskim službenicima, MUP je ponovno ignorirao naše pitanje i nije nam dostavio odgovor. Isto tako u ovom vrlo bitnom pitanju prava policijskih službenika ignorirao je ponovno sve sindikate koji djeluju u MUP-u, te o toj činjenici obavijestio samo dva reprezentativna (SPH i NSD MUP-a) i jedan nereprezentativan sindikat u MUP-u (SDLSN) kojima je dostavio na mišljenje dana 4. 11. 2016. godine s dopisom broj: 511-01-152-71498/2-2016. Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o policiji s Konačnim prijedlogom Zakona kojim se ponovno odgađa primjena otpremnina policijskim službenicima po ČETVRTI PUT na dvije godine tj. do 1. 1. 2019. godine.

Naime, podsjetit ćemo sve Vas na pomalo bizarnu činjenicu da je navedeni članak 21. Zakona o policiji, koji regulira otpremnine policijskim službenicima, donesen s „figom u džepu“ od tadašnje Vlade RH na čelu s ministrom Tomislavom Karamarkom na način da je Zakon o policiji donesen 2011. godine, ali se primjena tog članka odgađala do 1. 1. 2013. godine tj. financijska obveza se prebacivala novoj Vladi RH. Nakon toga tadašnja nova Vlada RH premijera Zorana Milanovića inicirala je ponovnu promjenu navedenog članka Zakona o policiji i odgodila njegovu primjenu do 1. 1. 2015. godine, da bi potom ponovno po treći puta odgodila njegovu primjenu do 1. 1. 2017. godine.

Dosadašnje odgode primjene navedenog prava pravdale su se teškom gospodarskom situacijom u kojoj se Republika Hrvatska nalazila, a sada naprosto ne možemo vjerovati, da naš ministar ponovno po četvrti put predlaže odgodu primjene članka 21. Zakona o policiji pod obrazloženjem da se to čini u cilju racionalizacije troškova u trenutku kada više nije teška gospodarska situacija i kada raste BDP te kada se pojedinim ministarstvima povećava proračun (Ministarstvo obrane, Ministarstvo kulture).

Ono što nas, kao policijske službenike, najviše zabrinjava je činjenica da svaki ministar koji dođe u posljednje vrijeme na čelo MUP-a gleda samo svoj osobni interes i napredovanje u političkoj karijeri na način da se dokazuje svom premijeru smanjivanjem određenih troškova, a samim time i prava, pa ne pamtimo niti jednog ministra u posljednje vrijeme koji se zalagao za bolji i pravedniji odnos države prema nama, policijskim službenicima i zaposlenicima MUP-a.

Ovoliki broj odgoda primjene navedenog prava na otpremnine policijskim službenicima odnosno izmjene Zakona o policiji izaziva određenu pravnu nesigurnost i neozbiljnost samog zakonodavca odnosno države koja se ne pridržava zakona koje donosi već iste zaobilazi i iznalazi rješenja kako ne bi ispunila ono što je zakonom pripisala i donijela.

Isto tako to je vrlo ružna i maćehinska poruka države prema policijskim službenicima koji su prvi stup obrane sigurnosti, a osobito to ističemo jer se radi o kategoriji policijskih službenika koji su u pravilu hrvatski branitelji i koji su dali svoj doprinos u nastanku hrvatske države u Domovinskom ratu i koji su svih ovih godina ostali njoj vjerni.

Usporedo s činjenicom da se nama ponovno po četvrti put uskraćuje pravo na pristojnu i zasluženu otpremninu te racionaliziraju troškovi, Ministarstvu obrane se povećava proračun, iako djelatnim vojnim osobama pripada pravo na otpremninu u iznosu deset (10) neto proračunskih osnovica. Isto tako tim djelatnim vojnim osobama, koje imaju priznat status hrvatskog branitelja, otpremnina se uvećava za iznos od 300,00 kuna neto za svaki puni mjesec dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok policijskim službenicima to pravo ne pripada. Imajući u vidu da djelatne vojne osobe idu u mirovinu po istom Zakonu (Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba) kao i policijski službenici i da pripadaju u istu kategoriju državnih službenika, takve razlike u otpremninama su nedopustive.

Ono što smeta, ne samo nas policijske službenike već i građane Hrvatske, je činjenica da u vrijeme te gospodarske krize u Hrvatskoj kada se uzimalo ne samo nama, već i mnogima drugim građanima, pojedini menadžeri državnih tvrtki dobivali su, i dan danas dobivaju, milijunske iznose otpremnina, a svima nam je poznato tko ih je i po kojem ključu postavljao.

S druge strane policijski službenici su svih ovih godina uskraćivani za određena materijalna prava (konstantno smanjenje plaća, neisplata regresa i božićnice, smanjivanje putnih troškova, dnevnica i terenskog dodatka, uvođenje dodatnih nameta kao što je bio „krizni porez“, ukidanje beneficije, itd.) i ujedno zakonski spriječeni imati sva ona prava koja građanima pripadaju (obavljanje poslova izvan redovnog radnog vremena, članstvo u političkim strankama i sl.) stoga su evidentno policijski službenici zapravo građani drugog reda, jer nisu u mogućnosti osigurati kako veći izvor prihoda tako i veću mirovinu, a ovakvim odnosom države prema njima samo tu činjenicu dodatno potvrđujemo.

Nažalost moramo ponovno konstatirati da je bivši sustav prije samostalnosti Republike Hrvatske vodio brigu o svom policajcu odnosno milicajcu više nego što su to činile sve današnje Vlade RH, a da se policijska struka i posao policijskog službenika sveo na socijalu i na preživljavanje upravo zbog svih gore navedenih razloga, pa mladi policajci zbog toga nemaju perspektive i u velikom broju neposredno nakon zaposlenja daju otkaze i odlaze u inozemstvo.

Stoga molimo sve policijske službenike, bez obzira u kojem su sindikatu i da li su uopće u članovi sindikata, da konačno u ovom teškom trenutku pokažu zajedništvo i potpišu peticiju koju Vam dostavljamo u prilogu. Tim bi pokazali poslodavcu da smo složni bez obzira na naše godine staža i uvjete za mirovinu, jer štitimo pravo naših kolega za dostojanstven i zaslužen odlazak u mirovinu, a samim time pokazujemo javnosti i zakonodavcu da smo protiv ovog i ovakvog Konačnog prijedloga Zakona o policiji.

Molimo sve policijske službenike u svim ustrojstvenim jedinicama da nam pomognu i dostave liste s potpisanom peticijom, obzirom da smo novi sindikat i da nemamo u svim ustrojstvenim jedinicama povjerenike, najkasnije do 4. 12. 2016. godine skenirane putem elektroničke pošte na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a originale molimo dostaviti službenom poštom na adresu: MUP - POLICIJSKA AKADEMIJA, SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA, Avenija Gojka Šuška 1, 10000 ZAGREB.

U slučaju bilo kakvih pritisaka od strane poslodavca odnosno rukovoditelja molimo Vas da ODMAH obavijestite predsjednika sindikata koji Vam je dostupan od 0-24h na broj mobitela 095/ 2000-700 (85-965) ili mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. koji Vam također stoji na raspolaganju za sve dodatne upite.

Velika hvala svima koji će se uključiti i podržati ovu akciju i pomoći dostaviti potpisanu peticiju.


P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić


O TOME OBAVIJEST:

- medijima u Republici Hrvatskoj,
- policijskim službenicima putem ustrojstvenih jedinica,
- ARHIVA, ovdje.-

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
E-mail: info@spsh.hr