SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Poboljšanje uvjeta u Kasi uzajamne pomoći i osvrt na "pljačku" drugih sindikata na osjećaju i potrebi solidarnosti

Broj: SPS-01-02/3-2020.

Zagreb, 23. 1. 2020. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

SVIM USTROJSTVENIM JEDINICAMA

- članovima sindikata -

 

PREDMET:         KASA UZAJAMNE POMOĆI – FOND SOLIDARNOSTI ILI „PLJAČKA“ POJEDINIH SINDIKATA

  • poboljšanje uvjeta i kritičko razmišljanje o radu pojedinih sindikata,
  • obavijest, dostavlja se.-

 

Poštovane kolegice i kolege,

Na XVII. sjednici Predsjedništvo Sindikata donijelo je novi Pravilnik o Kasi uzajamne pomoći (u daljnjem tekstu: Kasa) kojim su uvedene nove pogodnosti u Kasi:

  • mogućnost dobivanja jedanput tijekom članstva, odnosno odmah po upisu, pozajmice u iznosu do 10.000,00 kuna na maksimalno 10 mjesečnih rata i koja ne ovisi o visini ukupnog uloga u Kasi,
  • povećanje maksimalnog iznosa pozajmice s 36.000,00 kuna na 48.000,00 kuna,
  • omogućen prijenos uloga iz Kase drugog sindikata pod određenim uvjetima,
  • ukinut poček od 6 mjeseci koji se odnosi na odobrenje pozajmice u omjeru 1:3 u odnosu na ulog.

Također smo zbog neodgovornih članova u prijašnjoj izmjeni Pravilnika postrožili kriterije povrata pozajmice i propisali da je član, kojem se ne obustavi rata pozajmice s plaće bez obzira na razloge, dužan odmah samostalno uplatiti ratu potraživanja na žiroračun Kase, a nakon 3 neplaćene rate propisali da ga se isključuje iz Kase i pokreće postupak prisilne naplate temeljem dostavljene bjanko mjenice. Na ovu rigoroznu mjeru odlučili smo se iz jednostavnog razloga jer u Kasi ne uzimamo nikakve izmišljene naknade i troškove te smatramo da novac u Kasi nije naš novac već novac fonda solidarnosti njegovih članova pa stoga ne možemo ni dozvoliti ovakvo neodgovorno ponašanje pojedinaca na račun i štetu drugih članova Kase.

Isto tako smatramo da je itekako važno istaknuti da u našoj Kasi nema IZMIŠLJENIH TROŠKOVA KAO U DRUGIM SINDIKATIMA i trošak rada Kase i isplate pozajmice snosi isključivo Sindikat, a on u konkretnom slučaju bez obzira na iznos pozajmice, za Sindikat iznosi 2,3 kune po isplati pozajmice (primjerice ako član dobiva pozajmicu u iznosu od 10.000,00 kuna njemu se isplaćuje na doznačeni tekući račun iznos od 10.000,00 kuna i on vraća u Kasu taj iznos od 10.000,00 kuna što znači da mu Sindikat ne uzima niti lipe ikakvog troška već da Sindikat snosi takav trošak, kao i trošak rada i funkcioniranja Kase.

Stoga lako se iz ovoga da zaključiti da su troškovi koje vam drugi sindikati prezentiraju i naplaćuju isključivo IZMIŠLJENI TROŠKOVI kako bi oni na vama samo zarađivali poput:

- ČLANARINE jer plaćate članarinu sindikatu, a Kasa je fond solidarnosti članova sindikata, a ne banke,

- tzv. “POSMRTNE PRIPOMOĆI” ili kako to već nazivaju neki sindikati, a koja nema veze sa stvarnom posmrtnom pripomoći već se radi isključivo o dodatnoj zaradi na svojim članovima pod krinkom brige za svoje članove,

- UPISNINE jer član plaća članarinu sindikatu i čemu još onda upisnina kada ste već upisani u sindikat i imate pravo koristiti pogodnost koju vam sindikat nudi tj. biti članom Kase temeljem članstva u sindikatu,

- NAKNADE ZA POVRAT UŠTEĐENOG NOVCA jer smatramo da je to protuzakonito i da se neki sindikati ozbiljno poigravaju s financijskim poslovanjem. Ako ste se odrekli kamate na štednju u banci za svoj novac u svrhu pomoći kolegama iz solidarnosti i umjesto da dajte taj novac u banku dajete ga u fond solidarnosti sindikata čiji je sindikat samo „servis“, a ne vlasnik, s kojim pravom vam taj sindikat uzima na kraju naknadu kada želite nazad svoj novac?! On je taj novac plasirao dalje u pozajmice i uzimao kojekakve izmišljene naknade i na njemu zarađivao i umjesto da vam se zahvali na tome što ste podržali taj fond solidarnosti i svojim doprinosom bitno doprinijeli da on jača i funkcionira on vam za to zahvaljuje s naplatom izmišljene naknade za koju se postavlja pitanje je li zakonita ?!

- MANIPULATIVNOG TROŠKA koji je najveći izvor prihoda i manipulacije, kao što sam naziv govori, a s kojim se osobito manipulira kod preklapanja pozajmica pa se na određeni iznos naplaćuju dupli postotci na već naplaćene naknade odnosno trošak na trošak i postavlja se pitanje također je li i to zakonito ponašanje pojedinih sindikata?!

Naš rad je transparentan i javan, a sa stavom da ne odstupamo niti „milimetra“ od Pravilnika KUP-a osigurali smo redovnu isplatu svakome i to praktički istoga dana kada je dostavio u sindikat zahtjev za pozajmicu i to činimo i dalje te jačamo Kasu zahvaljujući našim kolegicama i kolegama koji su nam dali povjerenje. U tome uspijevamo isključivo zato jer je naš stav da novac članova Kase nije naš novac već novac kolegica i kolega koji štede i preko tog fonda pomažu jedni drugima, a sindikat je samo „servis“ tog novca kojeg dodjeljuje u obliku pozajmica jedino i isključivo sukladno Pravilniku. Naš Pravilnik ne daje nikome „faraonske“ ovlasti, kao kod drugih sindikata, pa onda kod nas ne vrijede pravila ako si “nečiji” ili si “dobar” s povjerenikom ili predsjednikom dobiješ što želiš, a netko kome to pravo pripada mora čekati i ne može dobiti ono što mu pripada. Također naš Pravilnik ne dozvoljava mogućnost manipulacija i podnosimo godišnje financijsko izvješće članovima i s tim smo sve rekli.

Isto tako drage kolegice i kolege, ne budite naivni i ne dozvolite da Vas drugi sindikati “šišaju” kao ovce i na vama zarađuju milijune kuna pričajući vam kojekakve priče, jer ako ovako može raditi jedan “mizerni i minorni” sindikat, kako su nas neki „prvi i veliki“ nazivali, a koji, na njihovu žalost progresivno raste, kako to onda da se ovako ponašati ne mogu i drugi sindikat koji su brojniji i koji imaju kasu godinama i u njima vrte i zarađuju milijune kuna vašeg novca?!

Kratko i jasno lažu vam jer debelo zarađuju na vama sa “zakonom malih brojeva”. Primjerice samo 5 kn članarine i 5 kn tzv.“ posmrtne pripomoći“ na 10.000 članova godišnje prihoduje se iznos od 1.200.000,00 kn, (dobro ste pročitali, milijun i dvjesto tisuća kuna), a gdje su još ostali „manipulativni“ troškovi koji sežu do 5%, upisnine, naknade na povrat vašeg novca itd. Godišnji prihodi pojedinih sindikata u milijunima kuna u fondu solidarnosti, a na rubu zakona, zar ne? Zapitajte se kolegice i kolege podržavate li to licemjerje i zašto, osobito zato jer netko na vašem osjećaju i potrebi solidarnosti itekako dobro zarađuje milijune kuna?

Stoga je jasno zašto ti sindikati odnosno “neprofitne” udruge ne podnose svojim članovima godišnja financijska izvješća i skrivaju ih kao „zmija noge“, jer kako opravdati te silne milijune kuna prihoda, a još bolje, kako opravdati plaće i naknade koje daju svojim povjerenicima na plaće koje primaju za svoje radno mjesto u MUP-u?!

Sasvim je jasno zašto se čelnici i povjerenici nekih sindikata na spomen ovog Sindikata uzrujaju, jer do sada nitko nije postavljao ovakva „teška“ pitanja javno, a osobito ne sindikat obzirom da su se neki sindikati prilagodili takvom načinu rada tih i takvih sindikata i uklopili se u taj mehanizam gdje je svaki povjerenik i dužnosnik sindikata ponašao sebe i svoju korist, a one kolege koji su im postavljali nezgodna pitanja su izbacili da im ne smetaju u njihovim „rabotama“. U miru i tišini godinama su radili što su htjeli, dijelili sindikalne imunitete, skrivali se iza tog imuniteta zbog kojekakvih rabota koje nemaju nikakve veze sa sindikalnim djelovanjem i izgovorenom riječju, sklapali dogovore ispod stola na štetu svojih članova i svih zaposlenika MUP-a, a sada im smeta „konkurencija“ pa preko nekih visokih rukovoditelja igraju i igre i podmeću ljudima koji vode ovaj Sindikat na najvišim razinama kako u Ministarstvu tako i Ravnateljstvu policije. Bez obzira na tu činjenicu mi nastavljamo dalje imajuću sve više i više članova koji nam daju povjerenje, a njihov posao i ovakve smicalice su jalove jer istinu i činjenice ne mogu sakriti niti prošlost obrisati, a niti sakriti sve ono što mi znamo. Stoga im i ovaj puta svjetujemo da bi im bilo mudrije doživjeti „katarzu“ u svojim redovima i mijenjati određene loše navike nego ulagati silnu energiju kako bi diskreditirali rad ovog Sindikata koji je javan, transparentan i pošten, a osobito jer teme koje svakodnevno otvaramo i njima propitkujemo svima su odavno već poznate.

 S poštovanjem,

 

P R E D S J E D N I K

 Mario Puškarić

 

https://www.sps.com.hr/images/Obrasci/Pravilnik_KUP_20200222.pdf

https://www.sps.com.hr/obrasci/kasa-uzajamne-pomoci

 

Ako se odlučite postati članom Kase potrebno je popuniti pristupnicu (https://www.sps.com.hr/images/Obrasci/KUP_novi/ObrazacKUP1_pristupnica.pdf) i dostaviti je u sjedište Sindikata na jedan od sljedećih načina:

- osobno u sjedište Sindikata radnim danom od 8,00 do 16,00 sati,

- poštom na adresu sjedišta Sindikata,

- putem telefaksa na broj: 01/ 2426-246 ili specijal 26-246,

- skeniranu putem elektroničke pošte na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Isto tako ako Vam je potrebna pozajmica potrebno je nazvati radnim danom od 8,00 do 16,00 sati sjedište Sindikata na telefon 01/ 22426-296 ili specijal 26-296 nakon čega ćemo Vas informirati o uvjetima i mogućnostima dodjele pozajmice, kao i stanju Vašeg ukupnog uloga, te Vam sukladno Vašim mogućnostima putem elektroničke pošte dostaviti potrebnu dokumentaciju koju je trebate u originalu dostaviti osobno ili poštom u sjedište Sindikata.

Pozajmica će Vam biti isplaćena nakon zaprimanja originalne dokumentacije u sjedištu Sindikata u pravilu zadnji radni dan u tjednu.

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: sps@sps.com.hr
© 2020 SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA. Sva prava pridržana. Izrada: LAV studio