SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Tečaj za obavljanje očevida kaznenih djela

Broj: SPS-01-02/48-2020.
Zagreb, 4. 5. 2020. godine

 

RAVNATELJSTVO POLICIJE
UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE
n/r pomoćnika glavnog ravnatelja policije i načelnika gosp. Antonia Gerovca

 

 

PREDMET: TEČAJ ZA OBAVLJANJE OČEVIDA,
- edukacija policijskih službenika kriminalističke policije, traži se.-

 

Poštovani pomoćniče glavnog ravnatelja policije, gospodine Gerovac,


Potaknuti brojnim upitima policijskih službenika kriminalističke policije iz policijskih postaja diljem Hrvatske raspoređenih na radnim mjestima detektiva i policijskih službenika za obradu kriminaliteta koji u svom redovnom radu obavljaju i hitnu istražnu radnju - očevida kaznenih djela u sastavu tzv. „Ekipe za očevide“ predlažemo da se nakon popuštanja epidemioloških mjera prilikom planiranja budućih tečajeva na Policijskoj akademiji razmotri naš prijedlog za održavanje tečajeva čijim bi završetkom policijski službenici kriminalističke policije stekli sva stručna znanja i vještine čime bi bili stekli kompetencije za obavljanje očevida kaznenih djela.

Naime, koliko smo informirani u posljednje vrijeme provedene su edukacije, ali samo za kriminalističke tehničare, dok gore navedena kategorija policijskih službenika u policijskim postajama godinama obavljaju hitnu istražnu radnju – očevida bez da su prethodno prošli potrebnu edukaciju odnosno tečaj.

Svrsishodno je napomenuti da kroz provođenje očevida kaznenih djela, a kasnije sačinjavanja zapisnika o očevidu i njihovo dostavljanje, zajedno s kaznenom prijavom odnosno posebnim izvješćima, državnim odvjetništvima navedeni policijski službenici su odgovorni za učinjeno, a sama važnost očevida u daljnjem tijeku kaznenog postupka dovoljno naglašava važnost te hitne istražne radnje i posla koje je obavio policijski službenik, a u kojoj su moguće pogreške zbog upravo navedene činjenice neprovođenja edukacija. Bez provedene edukacije stavlja se veliki upitnik ne samo na provođenje same hitne istražne radnje već i na njenu zakonsku legitimnost. Usporedbe radi, policijski službenici koji obavljaju poslove nadzora i upravljanja prometom dužni su za mjerenje brzine završiti tečaj, koji se sada provodi i po policijskim upravama putem policijskih službenika – multiplikatora, a koji traje nekoliko dana i za što policijski službenik dobiva uvjerenje.

Zaključno, važnost obavljanja očevida kaznenih djela predstavlja složen i dinamičan proces, stoga predlažemo da se razmotri ovaj naš prijedlog te Vas ujedno molimo da nas o donesenoj odluci obavijestite pismenim putem pozivom na broj gornji.

S poštovanjem,


P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić


O TOME OBAVIJEST:

- policijskim službenicima kriminalističke poliicje,
- ARHIVA, ovjde.-

 

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr
© 2020 SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA. Sva prava pridržana. Izrada: LAV studio