SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Pitali smo ministra Božinovića imaju li odlasci visokih policijskih rukovoditelja u mirovinu veze sa slučajem "Rimac" i jesu li se njihova imena pojavila u "mjerama"?!

Broj: SPS-01-02/58-2020.
Zagreb, 21. 6. 2020. godine

 

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
n/r ministra gosp. dr. sc. Davora Božinovića

 

PREDMET: IZNENADNI ODLASCI VISOKIH POLICIJSKIH RUKOVODITELJA U MIROVINU
- odgovori u interesu javnosti, traže se.-

 

Poštovani ministre, gospodine Božinović,

Iznenađeni smo brzinom kojom su neki vrlo visoki policijski rukovoditelji i Vaši suradnici otišli u mirovinu, doslovno preko noći, kao i brzinom rada komisije koja o tome odlučuje, jer kada su u pitanju drugi policijski službenici ili bolje rečeno oni koji „nemaju vjetar u leđa“ ili „vezu“ i koji su svoj policijski posao radili časno i pošteno bez ustupaka kojekakvim interesnim skupinama i strankama na vlasti i s iznimnim doprinosom u Domovinskom ratu od kojih su čak neki bili i u logorima, ta komisija u njihovim slučajevima zasjeda vrlo rijetko i s uobičajenom i ustaljenom odlukom „POTREBE SLUŽBE NE ZAHTIJEVAJU PRESTANAK SLUŽBE TE SLIJEDOM TOGA NISU ISPUNJENI UVJETI ZA PRIMJENU ČLANKA 6. ZAKONA O MIROVINSKOM OSIGURANJU DJELATNIH VOJNIH OSOBA, POLICIJSKIH SLUŽBENIKA I OVLAŠTENIH SLUŽBENIH OSOBA“.

Isto tako smatramo važnim napomenuti da u konkretnom slučaju Ministarstvo unutarnjih poslova ne postupa zakonito jer za svako pravo državnog službenika i namještenika, u koje spada i policijski službenik, sukladno članku 62. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike dužno je izdati rješenje s obrazloženjem i poukom o pravnom lijeku, a ne odgovarati s dopisom u obliku obavijesti kako se to u praksi konstantno čini iako smo Vas o tome u više navrata do sada upozorili. Stoga javno pozivamo sve policijske službenike da se prilikom podnošenja zahtjeva (NE ZAMOLBE) pozovu na članak 62. KUDNS-a i ne čekaju mjesecima rješenje već nakon 30 dana upute požurnicu, a ako niti nakon toga ne dobiju odgovor pokrenu upravnu tužbu pred nadležnim sudom zbog šutnje administracije.

Naime, u konkretnom slučaju Vaših suradnika i visokih policijskih rukovoditelja nejasno nam je kako je moguće tako brzo rješavanje odlaska u mirovinu, doslovno preko noći, a obzirom na aktualni slučaj „probijanja“ posebnih dokaznih radnji u slučaju „Rimac“ nameće se i niz pitanja na koje molimo odgovore:

1. Imaju li iznenadni odlasci u mirovinu Vaših suradnika i visokih policijskih rukovoditelja veze sa slučajem „Rimac“ odnosno s posebnim dokaznim radnjama koje su bile poduzete u tom slučaju i naknadno „probijene“ i jesu li ti Vaši suradnici i visoki policijski rukovoditelji „pali na mjerama“?

2. Ako su „pali na mjerama“ u slučaju „Rimac“ tko je pozvao te Vaše suradnike i visoke policijske rukovoditelje i upoznao ih sa tom činjenicom?

3. Ima li glavni ravnatelj policije tih saznanja i jesu li ti Vaši suradnici i visoki policijski rukovoditelji prije donošenja odluke tj. podnošenja zahtjeva za mirovinu bili na konzultacijama kod njega?

4. Kako je moguće da je glavni ravnatelj policije preko noći dao svoju suglasnost za njihov odlazak u mirovinu bez da im je prije toga odobrio godišnji odmor?

5. Kako je moguće da komisija za njih donese odluku u ekspresnom roku dok drugi policijski službenici čekaju odgovor godinama?

6. Tko čini komisiju, kada se sastala, na kojim činjenicama su temeljili svoje odluke i kada su predani zahtjevi Vaših suradnika i visokih policijskih rukovoditelja?

7. Kako je moguće da se jedan od tih Vaših suradnika i visoki policijski rukovoditelj, kojem ste odobrili ostanak u službi do kraja godine jer je navršio 65 godina života, naprasno i hitno vratio s puta, na kojem je trebao ostati par dana, nakon kojeg je odmah otišao glavnom ravnatelju policije na razgovor, a nakon toga je već drugi dan bio u mirovini?

Obzirom da su u pitanju Vaši suradnici i vrlo visoki policijski rukovoditelji te da se u kuloarima unutar policije spominju kao razlozi „pad na mjerama“ u slučaju „Rimac“ dužni smo kao sindikat reagirati i sasvim Vam je jasno koliki je interes javnosti u konkretnom slučaju, kao i svih onih poštenih i časnih policijskih službenika koji godinama čekaju da im se odobri odlazak u mirovinu, stoga Vas molimo za žurni odgovor.


S poštovanjem,


P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

 

 

 

O TOME OBAVIJEST:
- Kabinet ministra, n/r ministra gosp. dr. sc. Davora Božinovića,
- Kabinet ministra, Služba za unutarnju kontrolu, n/r voditelja gosp. Željka Kralja,
- Ured predsjednika Republike Hrvatske, n/r predsjednika Republike Hrvatske gosp. Zorana Milanovića,
- Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske, n/r premijera gosp. Andreja Plenkovića,
- Hrvatski sabor, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, n/r predsjednika Odbora gosp. Ranka Ostojića,
- Ured pučke pravobraniteljice, n/r pučke pravobraniteljice gđe Lore Vidović, dipl. iur.,
- Ured Povjerenika za informiranje, n/r povjerenika za informiranje dr. sc. Zorana Pičuljana,
- policijskim službenicima putem ustrojstvenih jedinica i
- ARHIVA, ovdje.-

 

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr