SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Na šutnju načelnika Dizdara postavljamo nova teška pitanja i zahtijevamo postupanje glavnog ravnatelja policije

Broj: SPS-01-02/57-5-2020.
Zagreb, 22. 7. 2020. godine

 

POLICIJSKA UPRAVA PRIMORSKO-GORANSKA
n/r načelnika gosp. Tomislava Dizdara

- putem medija -

 

PREDMET: SLUČAJ BIVŠEG NAČELNIKA KRIMINALISTIČKE POLICIJE
- popravak službenog vozila i oduzimanje oružja,
- dodatni odgovori, traže se,
- odgovori na do sada postavljena pitanja, požuruju se.-

 

VEZA: Naš dopis broj: SPS-01-02/57-2020. od 18. 6. 2020.
Vaš odgovor elektroničkom poštom bez klase i urbroja od 18. 6. 2020.
Naš dopis broj: SPS-01-02757-2-2020. od 18. 6. 2020.
Naš dopis broj: SPS-01-02757-3-2020. od 19. 6. 2020.
Naš dopis broj: SPS-01-02757-4-2020. od 22. 6. 2020.

 

Poštovani načelniče, gospodine Dizdar,

Iako smo Vam uputili cijeli niz pitanja koja se odnose na prometnu nesreću Vašeg bliskog suradnika i sada već bivšeg načelnika kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske Željka Kruneša, ili bolje rečeno osobe koja je itekako uživala Vaše povjerenje i bila na čelu te rukovodila svim kriminalističkim istraživanjima u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, a javnosti poznata jer se trenutno nalazi u istražnom zatvoru Zatvora u Puli zbog pokrenute istrage radi postojanja osnovane sumnje na učin kaznenih djela: teškog ubojstva u pokušaju, oštećenje tuđe stvari i sprječavanja dokazivanja, još uvijek nam niste dali tražene odgovore u propisanom roku, iako Vas na to obvezuju zakonski propisi.

Za napomenuti je da smo o upitima koje smo Vam poslali obavijestili medije i sam vrh Ministarstva, od samog ministra do Službe za unutarnju kontrolu MUP-a, pa se nameće pitanje tko Vam daje za pravo da nepoštujete propise i da ovakvim ponašanjem štetite ne samo ugledu policije već i ugledu ministra, glavnog ravnatelja policije, pa čak i premijera Vlade Republike Hrvatske, čije ste povjerenje dobili prilikom izbora za načelnika Policijske uprave primorsko-goranske. Sama činjenica da odgovore od čelnih osoba Ministarstva dobivamo u zakonskom roku, dok Vi izbjegavate dati odgovore, iako ste na prvi dopis odgovorili u roku par sati, govori dovoljno za sebe da s razlogom izbjegavate dati odgovore jer ste očito napravili niz propusta u navedenom slučaju.

Na tragu toga u svojstvu javnosti bili smo nazočni 14. 7. 2020. godine na prvoj usmenoj raspravi zakazanoj u disciplinskom postupku protiv Vašeg bliskog suradnika, koji se vodi pri Odjelu prvostupanjskog disciplinskog sudovanja Rijeka, i tom prilikom smo dobili odgovor na jedno od pitanja koje smo Vam uputili, koje uporno izbjegavate dati, a to je da je od počinjenja teške povrede službene dužnosti Vašeg bliskog suradnika do pokretanja disciplinskog postupka proteklo skoro 2 godine i da bi zapravo sam predmet otišao u zastaru da građani nisu prijavili povredu za koji ste, ako ne prije, doznali u mjesecu siječnju 2020. godine, dok ste zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pokrenuli tek 14. 4. 2020. godine tj. 3 mjeseca kasnije i dan prije nastupanja apsolutne zastare pokretanja disciplinskog postupka.

Nejasno je zašto ste postupak toliko odugovlačili iako je sukladno čl. 102. Zakona o policiji HITAN i kako to da u drugim slučajevima postupke pokrećete neposredno odmah po saznanju za povredu službene dužnosti te da li bi uopće disciplinski postupak bio pokrenut ili bi nastupila zastara da cijeli slučaj nije završio u medijima na emisiji „Provjereno“.

Isto tako zaprimili smo dodatne informacije u konkretnom slučaju koje se odnose na obvezu oduzimanja oružja (privatnog i službenog) policijskom službeniku sukladno čl. 29. Zakona o policiji te čl. 46. st.1., a u svezi čl. 11. st. 2. toč. 3. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana obzirom da je protiv Vašeg bliskog suradnika pokrenut postupak za kazneno djelo protiv života i tijela te protiv pravosuđa stoga Vam u interesu javnosti postavljamo još nekoliko dodatnih pitanja na već prethodno postavljena pitanja:

1. Jeste li Željka Kruneša privremeno udaljili iz službe i kada, ako ne iz kojeg razloga to niste učinili?

2. Jeste li Željku Krunešu oduzeli službenu značku i iskaznicu te službeno oružje i streljivo, ako ne iz kojeg razloga to niste učinili?

3. Jeste li Željku Krunešu oduzeli privatno oružje, ako ne iz kojeg razloga to niste učinili?

4. Zašto ste prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti protiv Željka Kruneša podnijeli tek 14. 4. 2020. godine tj. dan prije nastupanja apsolutne zastare pokretanja disciplinskog postupka iako je povreda učinjena 15. 4. 2018. godine i to nakon što je za slučaj javnost doznala u emisiji „Provjereno“, mada ste za povredu po našim saznanjima znali bar 3 mjeseca ranije?

5. Zbog čega nejednako postupate prema drugim policijskim službenicima u pogledu disciplinske odgovornosti i postupke pokrećete netom po saznanju kako Vam to i sam Zakon o policiji nalaže?

Molimo Vas da nam odgovore na postavljena pitanja, koji su u interesu javnosti, dostavite pismenim putem i ujedno ovom prilikom požurujemo odgovore na postavljena pitanja iz prethodnih dopisa, brojeva i datuma iz veze, na koje nam još uvijek niste odgovorili.

Ujedno ovom prilikom obavještavamo ministra, pomoćnika ministra, glavnog ravnatelja policije i Službu za unutarnju kontrolu MUP-a od koji ovim putem zahtijevamo postupanje prema Vama obzirom na opravdanu sumnju u niz propusta koje vuku za sobom kako Vašu disciplinsku tako i kaznenu odgovornost.

S poštovanjem,


P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

 

O TOME OBAVIJEST:
- Kabinet ministra, n/r ministra gosp. dr. sc. Davora Božinovića,
- Kabinet ministra, Služba za unutarnju kontrolu, n/r voditelja gosp. Željka Kralja,
- Uprava za ljudske potencijale, n/r pomoćnika ministra gosp. Ante Delipetra,
- Ravnateljstvo policije, n/r glavnog ravnatelja policije n/r gosp. Nikole Miline,
- Ured predsjednika Republike Hrvatske, n/r predsjednika Republike Hrvatske gosp. Zorana Milanovića,
- Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske, n/r premijera gosp. Andreja Plenkovića,
- Hrvatski sabor, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost,
- Ured pučke pravobraniteljice, n/r pučke pravobraniteljice gđe Lore Vidović, dipl. iur.,
- Ured Povjerenika za informiranje, n/r dr. sc. Zorana Pičuljana,
- ARHIVA, ovdje.-

 

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr