SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Obavijest polaznicima Naraštaja P16 Policijske škole "Josip Jović"

Broj: SPS-01-02/79-2020.
Zagreb, 3. 12. 2020. godine

 

POLICIJSKA ŠKOLA „JOSIP JOVIĆ“

OBAVIJEST
POLAZNICIMA NARAŠTAJA P16

 

Poštovane polaznice i polaznici,

Ovom prilikom želimo vam dati par informacija koje se odnose na sindikate, kojih ima devet u Ministarstvu unutarnjih poslova, nakon kojih sami prosudite kada ćete se i u koji sindikat upisati i time mu dati podršku i punomoć da vas zastupa pred poslodavcem.

Želimo vam skrenuti pozornost da neki sindikati koriste dosta nasrtljive metode kojima pokušavaju doći do vas slanjem čak i e-mail poruka i pritom vam nude poklone (kemijske olovke, blokiće, kalendare, majice pa čak i značke koje vam čak prodaju po vrlo visokim cijenama), a kada se odlučite ispisati onemogućavaju vam ispis i prisilno vam ustežu sindikalnu članarinu s plaće tražeći da nadoknadite ono što ste dobili na „poklon“. Načini i metode koje koriste da vas pridobiju doista su inovativne, a kada se želite ispisati idu do te mjere da namjerno krše sve zakonske propise kako bi vam uzeli kunu više s plaće i to dovoljno govori u koju svrhu vas žele u svom članstvu.

Prilikom upisa u sindikat pročitajte sve što piše prije potpisivanja, osobito mala sitna slova, a pojedini sindikati nude čak i dodatne izjave koje vam daju na potpis prilikom upisa, a kojima svojim potpisom jamčite da se neće ispisivati određeni vremenski period jer ste dobili poklon. Zbog takvih izjava pojedini sindikati, bez obzira na ustavnu kategoriju dobrovoljnosti pristupanja i istupanja iz sindikata, kasnije vam priječe istupanje i prisilno vam naplaćuju članarinu kada stupite u radni odnos. Takvo ponašanje pojedinih sindikata oštro osuđujemo i smatramo protuzakonitim, nemoralnim i nekorektnim jer vas prilikom pristupanja nisu upozorili na tu činjenicu nego su iskoristili situaciju vaše neinformiranosti i neznanja nudeći pritom poklon kako bi vas privukli i „zamazali“ vam oči, a nakon što se odlučite ispisati predočavaju vam tu izjavu i priječe ispis te vam nastavljaju s prisilnom naplatom sindikalne članarine putem obustave vaše plaće.

Želimo vam naglasiti da je pristupanje u bilo koji sindikat i istupanje iz sindikata ISKLJUČIVO NA DOBROVOLJNOJ OSNOVI I NITKO VAS PRISILNO NE MOŽE DRŽATI U SINDIKATU BEZ OBZIRA NA RAZLOGE s obzirom na to da je članstvo u sindikatima zaštićeno najvišim aktom države tj. Ustavom Republike Hrvatske. Upravo zbog te činjenice pokrenuli smo tužbe protiv nekih sindikata protiv kojih smo za sada dobili jednu pravomoćnu i dvije nepravomoćne presude.

Na školovanju u Policijskoj akademiji nalazite se 10 mjeseci što je dovoljno da se upoznate sa svrhom sindikata i načinom rada pojedinih sindikata koji djeluju u MUP-u te u tom periodu donesete odluku kojem sindikatu želite položiti vjeru, stoga ne srljajte u sindikat radi poklona, koji pojedinim sindikatima služe da bi vas privukli ili bolje rečeno kupili, a kasnije vam rade probleme prilikom ispisa ili vas njihovi čelnici ignoriraju i ne žele vas ni saslušati kada imate problem i trebate pomoć.

Naš sindikat je relativno mlad i djelujemo od 2016. godine te smo prilikom osnivanja zauzeli smo stav da svrha sindikata nije prodaja mobitela, tarifa, osiguranja, nuđenje određenih popusta i artikala na rate i dijeljenje ovakvih „skupih“ poklona već borba kako za vaša materijalna, socijalna i druga prava kao polaznika tako i za ta ista prava policijskih službenika i svih zaposlenika MUP-a.

Ovaj sindikat se isključivo i jedino bavi takvim aktivnostima i pružanjem besplatne pravne pomoći svojim članovima, a na tragu toga uspjeli smo inicirati i riješiti s poslodavcem niz problema koje su imali polaznici Policijske škole od kojih bi istaknuli samo neke:
- povećanje novčane naknade s 400,00 kuna na 700,00 kuna,
- polaganje vozačkog ispita B kategorije tijekom školovanja u Policijskoj školi,
- zaduženje policijske odore prilikom završetka školovanja i dolazak u policijske postaje s kompletnom opremom,
- prijam u službu odmah nakon školovanja i raspoređivanje polaznika koji su roditelji u policijske uprave u kojima stanuju i time sprječavanje razdvajanja obitelji,
- prijam svih kandidata u Policijsku školu iz tzv. „prioritetnih“ policijskih uprava kojima nedostaje kadra kako se sutra u službu ne bi upućivali polaznici primjerice iz Slavonije u PU istarsku i PU dubrovačko-neretvansku itd.

Također smo i uputili dopis ministru kojim smo zatražili izmjenu Pravilnika o policijskom obrazovanju i tražili da se uvede plaćanje putnog troška polaznicima kada praksu obavljaju u svojim matičnim policijskih upravama te zatražili ponovno povećanje novčane naknade koja je do sada iznosila 700,00 kuna.

Aktivnosti Sindikata policijskih službenika možete pratiti putem web stranice www.spsh.hr ili na Facebook stranici pod nazivom „Sindikat Policijskih Službenika“.

Svi koji se žele učlaniti u SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA i podržati njegov rad mogu to učiniti tako da popune pristupnicu koja se nalazi na oglasnoj ploči i dostave ju u I. paviljon/prizemlje (zeleni paviljon - ulaz sa zapadne strane do ceste) - moguće ju ubaciti u poštanski sandučić pored vrata Sindikata ili osobno predati tajnici u radno vrijeme od 7:00 do 15:00 sati.

Drugi način pristupanja je i putem web-pristupnice preko poveznice: https://spsh.hr/pristupnica u kojoj uz svoje osobne podatke padajućem meniju pod „MUP-PU“ birate: „RAVNATELJSTVO POLICIJE“, a pod ustrojstvenom jedinicom unosite „POLICIJSKA ŠKOLA“.

Polaznici Policijske škole su sukladno Statutu Sindikata policijskih službenika punopravni članovi kojima pripadaju sva prava, iako su oslobođeni plaćanja članarine do trenutka prijama u radni odnos. Članarina u ovom Sindikatu iznosi 30 kuna mjesečno i počinje vam se automatski naplaćivati kada primite prvu plaću.

S poštovanjem,

 

P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr