SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Novi još povoljniji uvjeti u Kasi uzajamne pomoći i osvrt na "pljačku" drugih sindikata u fondu solidarnosti

Broj: SPS-01-02/10-2021.
Zagreb, 26. 2. 2021. godine

 

 MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
- članovima sindikata -

 

PREDMET: KASA UZAJAMNE POMOĆI – FOND SOLIDARNOSTI ILI „PLJAČKA“ POJEDINIH SINDIKATA
- poboljšanje uvjeta i kritičko razmišljanje o zlouporabi fonda solidarnosti od strane pojedinih sindikata,
- obavijest, dostavlja se.-

 

Poštovane kolegice i kolege,


Na XXI. sjednici Predsjedništvo Sindikata donijelo je novi Pravilnik o Kasi uzajamne pomoći (u daljnjem tekstu: Kasa) kojim su uvedene nove pogodnosti u Kasi:

- mogućnost dobivanja tzv. „povlaštene“ pozajmice odmah po upisu u Kasu u iznosu do 10.000,00 kuna na maksimalno 10 mjesečnih rata i koja ne ovisi o visini ukupnog uloga u Kasi,

- povećanje maksimalnog iznosa pozajmice s 48.000,00 kuna na 72.000,00 kuna,

- produžen maksimalan rok povrata pozajmice s 24 na 36 rata odnosno s 2 na 3 godine,

- omogućen prijenos uloga iz Kase drugog sindikata pod određenim uvjetima,

- odobrenje pozajmice u omjeru 1:3 u odnosu na ulog bez proteka određenog perioda.

Također smo zbog neodgovornih članova u prijašnjoj izmjeni Pravilnika postrožili kriterije povrata pozajmice i propisali da je član, kojem se ne obustavi rata pozajmice s plaće bez obzira na razloge, dužan odmah samostalno uplatiti ratu potraživanja na žiroračun Kase, a nakon 3 neplaćene rate propisali da ga se isključuje iz Kase i pokreće postupak prisilne naplate te novim Pravilnikom trajno onemogućili pristupanje u Kasu tim neodgovornim članovima. Na ovu rigoroznu mjeru odlučili smo se iz jednostavnog razloga jer u Kasi ne uzimamo nikakve izmišljene naknade i troškove te smatramo da novac u Kasi nije naš novac već novac fonda solidarnosti odnosno njegovih članova pa stoga ne možemo ni dozvoliti ovakvo neodgovorno ponašanje pojedinaca na račun i štetu drugih članova Kase.

Isto tako smatramo da je itekako važno istaknuti, zbog „lopovluka“ drugih sindikata, da u našoj Kasi nema IZMIŠLJENIH TROŠKOVA KAO U DRUGIM SINDIKATIMA i da trošak rada Kase i isplate pozajmice snosi isključivo Sindikat, a on u konkretnom slučaju, bez obzira na iznos pozajmice, za Sindikat iznosi 2,90 kuna po isplati pozajmice (primjerice ako član dobiva pozajmicu u iznosu od 72.000,00 kuna njemu se isplaćuje na doznačeni tekući račun iznos od 72.000,00 kuna, a Sindikat ima trošak isplate od 2,90 kn koji sam snosi dok član vraća u Kasu taj iznos od 72.000,00 kuna na broj rata koji je propisan ugovorom) što znači da Sindikat ne uzima niti lipe ikakvog troška već snosi takav mizerni trošak naknade banci od 2,90 kn, kao i trošak ukupnog funkcioniranja Kase.

Stoga iz navedenog lako se da zaključiti da su troškovi koje vam drugi sindikati prezentiraju i naplaćuju isključivo IZMIŠLJENI TROŠKOVI kako bi na vama itekako dobro zarađivali, a oni su:

- ČLANARINA - plaćate članarinu sindikatu, a Kasa je fond solidarnosti članova sindikata, a ne banke stoga čemu dvostruka članarina,

- tzv. “POSMRTNA PRIPOMOĆ” ili kako to već nazivaju neki sindikati koja apsolutno nema nikakve veze sa stvarnom posmrtnom pripomoći već se radi isključivo ponovno o dodatnoj zaradi na svojim članovima pod krinkom brige za svoje članove,

- UPISNINA jer član plaća članarinu sindikatu i čemu još onda upisnina kada ste već upisani u sindikat i imate pravo koristiti pogodnost koju vam sindikat nudi tj. biti članom Kase temeljem članstva u sindikatu,

- NAKNADA ZA POVRAT UŠTEĐENOG NOVCA što je nenormalno i smatramo da je to protuzakonito te da se neki sindikati ozbiljno poigravaju s financijskim poslovanjem. Ako ste se odrekli kamate na štednju u banci za svoj novac u svrhu pomoći kolegama iz solidarnosti i umjesto da dajte taj novac u banku dajete ga u fond solidarnosti sindikata čiji je sindikat samo „servis“, a ne vlasnik, s kojim pravom vam taj sindikat uzima na kraju naknadu kada želite nazad svoj novac?! On je taj novac plasirao dalje u pozajmice i uzimao kojekakve izmišljene naknade i na njemu zarađivao i umjesto da vam se zahvali na tome što ste podržali taj fond solidarnosti i svojim doprinosom bitno doprinijeli da on jača i funkcionira on vam na tome zahvaljuje s naplatom izmišljene naknade za koju se postavlja pitanje je li zakonita ?!

- MANIPULATIVNOG TROŠKA koji je najveći izvor prihoda i prevare i sam naziv dovoljno govori da se radi o „manipulaciji“, a s kojim se osobito manipulira kod preklapanja pozajmica pa se na određeni iznos naplaćuju dupli postotci na već naplaćene naknade odnosno trošak na trošak pa u konačnici postotak bude veći nego zakonom dozvoljena kamatna stopa i postavlja se pitanje također je li i to zakonito ponašanje pojedinih sindikata?!

Naš rad je javan i transparentan, a sa stavom da ne odstupamo niti „milimetra“ od Pravilnika KUP-a osigurali smo redovnu isplatu svakome i to praktički istoga dana kada je dostavio u sindikat zahtjev za pozajmicu i to činimo i dalje te jačamo Kasu zahvaljujući našim kolegicama i kolegama koji su nam dali povjerenje. U tome uspijevamo isključivo zato jer je naš stav da novac članova Kase nije naš novac već novac kolegica i kolega koji štede i preko tog fonda pomažu jedni drugima, a sindikat je samo „servis“ tog novca kojeg dodjeljuje u obliku pozajmica jedino i isključivo sukladno Pravilniku. Naš Pravilnik ne daje nikome „faraonske“ ovlasti, kao kod drugih sindikata, pa onda kod nas ne vrijede pravila ako si “nečiji” ili si “dobar” s povjerenikom ili predsjednikom dobiješ što želiš, a netko kome to pravo pripada mora čekati i ne može dobiti ono što mu pripada. Također naš Pravilnik ne dozvoljava mogućnost manipulacija, a činjenica da podnosimo godišnje financijsko izvješće članovima zapravo govori sve.

Isto tako drage kolegice i kolege, želimo vas upozoriti da ne budete naivni i ne dozvolite da Vas drugi sindikati “šišaju” kao ovce i na vama zarađuju milijune kuna pričajući vam kojekakve priče, jer ako ovako može raditi jedan “mali, mizerni i minorni” sindikat, kako su nas neki „prvi i veliki“ nazivali, a koji, na njihovu žalost progresivno raste za razliku od njih koji svake godine gube članove, kako to onda da se ovako ponašati ne mogu i drugi sindikat koji su brojniji i koji imaju kasu godinama i u njima vrte i zarađuju milijune kuna vašeg novca?!

Kratko i jasno lažu vam jer debelo zarađuju na vama sa “zakonom malih brojeva”. Primjerice samo 5 kn članarine i 5 kn tzv.“ posmrtne pripomoći“ na 10.000 članova godišnje prihoduje se iznos od 1.200.000,00 kn, (dobro ste pročitali, milijun i dvjesto tisuća kuna), a gdje su još ostali „manipulativni“ troškovi koji sežu do 5%, upisnine, naknade na povrat vašeg novca itd.

Godišnji prihodi pojedinih sindikata u fondu solidarnosti se mjere u milijunima kuna, a na rubu zakona, zar ne? Zapitajte se kolegice i kolege podržavate li to licemjerje i zašto, osobito zato jer netko na vašem osjećaju i potrebi solidarnosti itekako dobro zarađuje milijune kuna i smije vam se u lice?

Ovo je samo jedan od razloga zašto ti sindikati odnosno “neprofitne” udruge ne podnose svojim članovima godišnja financijska izvješća i skrivaju ih kao „zmija noge“, jer kako opravdati te silne milijune kuna prihoda, a još bolje, kako opravdati plaće i naknade koje daju svojim povjerenicima na plaće koje primaju za svoje radno mjesto u MUP-u?!

Sasvim je jasno zašto se čelnici i povjerenici nekih sindikata na spomen ovog Sindikata uzrujaju, jer do sada nitko nije postavljao ovakva „teška“ pitanja javno, a osobito ne sindikat obzirom da su se neki sindikati prilagodili takvom načinu rada tih i takvih sindikata i uklopili se u taj mehanizam gdje je svaki povjerenik i dužnosnik sindikata ponašao sebe i svoju korist, a one kolege koji su im postavljali nezgodna pitanja su izbacili da im ne smetaju u njihovim „rabotama“. U miru i tišini godinama su radili što su htjeli, dijelili sindikalne imunitete, skrivali se iza tog imuniteta zbog kojekakvih rabota koje nemaju nikakve veze sa sindikalnim djelovanjem i izgovorenom riječju, sklapali dogovore ispod stola na štetu svojih članova i svih zaposlenika MUP-a, ali na njihovu žalost pojavio se sindikat koji to ne radi i doveo u pitanje način njihovog rada i funkcioniranja te preispitivanja rade li za dobrobit svih nas ili na našu štetu.

S poštovanjem,

P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr