SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Hoće li ministar Božinović nešto učiniti po pitanju ugovora o školovanju i premještaja policijskih službenika?

Broj: SPS-01-02/57-2021.
Zagreb, 20. 10. 2021. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
n/r ministra gosp. dr. sc. Davora Božinovića

 

PREDMET: UGOVOR O ŠKOLOVANJU I PREMJEŠTAJI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA
- diskriminacija policijskih službenika,
- postupanje, traži se .-

 

Poštovani ministre, gospodine Božinović,

Obratili su nam se „nezadovoljni djelatnici“ putem elektroničke pošte u kojem ističu određene probleme i diskriminaciju vezanu za ugovor o školovanju i premještaje policijskih službenika, čije pismo Vam dostavljamo u prilogu dopisa.

Naime, u više navrata do sada dopisima smo isticali nelogičnost, nepravdu i diskriminaciju policijskih službenika koja se odnosi na ugovor o školovanju, a kojeg Vi kao ministar u ime Ministarstva unutarnjih poslova potpisujete s polaznicima srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, s kojim se navedenu kategoriju osoba obvezuje da nakon uspješno završenog školovanja ostanu na radu u Ministarstvu 5 godina ili u protivnom plaćaju troškove školovanja.

S druge strane člankom 92. stavkom 1. Zakona o policiji propisano je da je osoba koja se obrazovala na trošak Ministarstva dužna, nakon uspješno završenog školovanja, ostati na radu u Ministarstvu dvostruko duže od dužine trajanja obrazovanja.

Stoga je nejasno zašto netko godinama u ugovor o školovanju koji potpisuju polaznici srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka stavlja uvjet 5 godina ostanka na radu u Ministarstvu, iako školovanje traje manje od godinu dana, čime se zapravo svjesno i s namjerom krši Zakon o policiji i diskriminira navedenu kategoriju osoba naspram drugih koji se školuju na teret Ministarstva.

Nama je jasna ta intencija, jer je zainteresiranost za zanimanje policajac/ policajka splasnula ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te otvaranjem granica i radnog tržišta, ali nas je u konkretnom slučaju „spasila“ COVID kriza pa zainteresiranost trenutno postoji. Međutim došlo je vrijeme da se netko ozbiljno u Ministarstvu pozabavi problemom motiviranosti i samih policijskih službenika budući da smo svjedoci, uz spuštanje kriterija za prijam na trogodišnju srednju školu, napuštanja policije od strane mladih policijskih službenika davanjem otkaza ili korištenja prava na neplaćeni dopust nakon kojih se više ni ne vrate u službu

Ono što bi još više trebalo brinuti Ministarstvo je da su to osobe koje su, nakon školovanja, stekle stručna znanja i vještine u obavljanju policijskog posla i da ne odlaze samo zbog veće plaće i socijalnih uvjeta već i zbog osobnog nezadovoljstva radi nepravde i nebrige sustava o policijskim službenicima.

Naime, pojedini rukovoditelji smatraju da su oni samo brojka s kojom se čak nisu niti udostojili razgovarati prilikom davanja otkaza, a niti ih je briga zašto odlaze iz policije. Da bi se uvjerili u tu činjenicu zatražite od načelnika policijskih uprava podatak s koliko su takvih policijskih službenika razgovarali i koje su im tada razloge policijski službenici naveli i bit će Vam jasno da nitko s njima nije niti razgovarao, a to dovoljno govori kolika je nebriga načelnika o svojim ljudima. Do sada s našim članovima koji su dali otkaz, a godišnje je to oko 20-tak osoba, nitko od rukovodećih policijskih službenika nije obavio razgovor, a „razgovor“ s načelnikom policijske uprave imali su obliku izdavanja pismenog rješenja o prestanku državne službe.

Drugi problem koji se u pismu ističe, a i o njemu smo Ministarstvo upozoravali, jest problem premještaja policijskih službenika, u kojem vlada totalni kaos jer netko „rješava“ premještaj na način da se ni ne pojavi u ustrojstvenoj jedinici u kojoj je raspoređen, već dođe u onu policijsku upravu koja mu je bliže kući, dok naknadno za njega dolazi rješenje koje mu se napiše u roku od 24 sata, a s druge strane netko, tko nema „vezu“, godinama se pokušava vratiti svojoj kući gdje ima riješeno stambeno pitanje, bolesne roditelje i druge socijalne uvjete, na način da piše bezbroj zamolbi i pokušava ostvariti svoje pravo poštivajući hijerarhiju u kojoj u konačnici bude ismijan. Naime, jasno je da na terenu nema policajaca i da svaki načelnik ne želi ostati bez svog zaposlenika, bez obzira i koliko mu taj policijski službenik bio loš djelatnik, a da o nekom radišnom, marljivom i vrijednom policijskom službeniku i ne govorimo. Na žalost u konačnici prvenstvo dobije onaj lošiji i onaj tko ima „vezu“ jer marljivog svatko želi kod sebe da mu odrađuje posao.

Također smo svjedoci određenih protuzakonitih ponašanja određenih rukovoditelja, koji nakon što policijski službenici odluče putovati na posao i zatraže naknadu za prijevoz, čine pritisak na policijske službenike na način da ih se poziva od strane načelnika sektora u policijskoj upravi i od njih traži povlačenje zahtjeva pod prijetnjom premještaja na otoke, a što se u konačnici, ako ne povuku zahtjeve, i dogodi. U konkretnom slučaju to je činio bivši, a čini i sadašnji načelnik Sektora pravnih, financijskih i tehničkih poslova Policijske uprave zagrebačke, koji je osobno bez nazočnosti neposrednog rukovoditelja pozivao kod sebe u ured na razgovore policijske službenike iz policijskih postaja, čije podatke imamo u sindikatu, ucjenjivao ih premještajem, a kada nisu pristali na ucjene umjesto naknade prijevoza dobili su premještaj u PP Novalju, PGP Grudu i druge postaje udaljenje dvostruko dalje od njihove kuće. Ta gospoda očito ne razmišljaju da s takvim ponašanjem izravno utječu na tuđe živote i sudbine.

Nejasno je i ponašanje pojedinih načelnika koji nisu željeli pomoći policijskim službenicima u premještajima, iako im je bila ponuđena zamjena, primjerice dva policijska službenika unutar iste policijske uprave, jednog koji želi raditi poslove prometne policije, a radi poslove temeljne policije i drugog koji radi poslove prometne policije, a želi raditi poslove temeljne policije. I tom prilikom zbog ega načelnika, koji se valjda osjeća i smatra bitnim i misli da je policijski službenik koji neposredno provodi policijske poslove tu zbog njega, a ne obrnuto, nije udovoljio zahtjevu tih policajaca, pa danas dolaze na posao totalno nezainteresirani, naspram činjenice da bi sada u sustavu imali dva motivirana policajca koji bi radili posao koji žele, hoće i vole raditi.

Na tragu toga predlažemo Vam da se u Sustavu za upravljanje ljudskim potencijalima omogući uvid svih slobodnih radnih mjesta policijskim službenicima, kako bi svaki, ukoliko nije zadovoljan sa svojim radnim mjestom, mogao tražiti drugo i aplicirati za njega. Naime, svima nam je poznato da se natječaji raspisuju onda kada se već zna tko će doći na to radno mjesto, tako da na tu demagogiju više nitko ne nasjeda, a ovim bi se premještaji učinili transparentnijim. U konkretnom slučaju aplikacija postoji, samo je treba prilagoditi do te mjere da čak može prepoznavati i situaciju dvaju policajaca, prometne i temeljne, koju smo Vam naveli kao primjer, čime bi se izbjegao utjecaj pojedinaca koji očito svojim potpisom očekuju protuuslugu i osjećaj da je njemu netko dužan jer je radio posao za koji je plaćen, a da ne govorimo da smo u praksi imali i situacije da su u pomorskoj policiji raspoređeni polaznici koji nisu znali plivati, a u prometnoj oni koji nisu imali niti položen vozački ispit.

Također molimo da se ugovor o školovanju korigira u svede u zakonske okvire jer članak 92. stavak 1. Zakona o policiji je sasvim decidiran i jasan u pogledu ostanka u službi naspram vremena školovanja.

Odgovor molimo dostavite pismenim putem u zakonskom roku, pozivom na broj gornji.

S poštovanjem,

 

P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

Pismo sindikatima nezadovoljnih djelatnika

 

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr