SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Je li glavni ravnatelj policije Milina pokrenuo disciplinski postupak protiv načelnika Pešuta i tko je platio popravak službenog vozila MUP-a

Broj: SPS-01-02/61-2021.
Zagreb, 21. 11. 2021. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
RAVNATELJSTVO POLICIJE
n/r glavnog ravnatelja policije gosp. Nikole Miline

 

PREDMET: LUKA PEŠUT - NAČELNIK PU SISAČKO-MOSLAVAČKE
- prometna nesreća prouzročena službenim vozilom i s ozlijeđenom osobom,
- odgovor o pokrenutom disciplinskom postupku, traži se.-

 

Poštovani glavni ravnatelju policije, gospodine Milina,

Mediji su izvijestili javnost o prometnoj nesreći Luke Pešuta, načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke, koja se dogodila 11. 3. 2021. godine u Petrinji na križanju ulica Sisačke, Andrije Petračića i Ivana Zocha gdje je 47-godišnji vozač svojim vozilom skretao u lijevo, a načelnik Luka Pešut ga je udario službenim vozilom MUP-a jer je netom prije počeo pretjecati na mjestu gdje je zakonom zabranjeno pretjecanje. Tom prilikom 47-godišnji vozač zadobio je lake tjelesne ozljede, a službeno vozilo MUP-a, kojim je upravljao načelnik Luka Pešut, naletjelo je na smjerokazni stupić i prometni znak te potom završilo u odvodnom kanalu. Očevidom je rukovodio zamjenik općinske državne odvjetnice u Sisku u suradnji s ekipom za očevide Policijske uprave zagrebačke po čijem nalogu su vozila oduzeta.

Nakon toga protiv načelnika Luke Pešuta podignut je optužni prijedlog od strane, ni više ni manje nego, državnog odvjetništva, što je neuobičajeno jer u identičnim situacijama to čini policija, a ne državno odvjetništvo. Načelnika Luku Pešuta tereti se da je pretjecao u raskrižju gdje se nalazi i obilježeni pješački prijelaz i gdje je na kolniku horizontalnom prometnom signalizacijom, odnosno punom linijom, zabranjeno pretjecanje, a ispred njega nalazila se i kolona vozila te je uz činjenicu da je prekršio tri zakonska članka koja reguliraju pretjecanje optužen je i jer su ti prekršaji doveli do prometne nesreće u kojoj je, uz materijalnu štetu na službenom vozilu MUP-a i drugom vozilu, jedna osoba tjelesno i ozlijeđena.

Iz svega navedenog, a i same sudske prakse disciplinskih sudova u Hrvatskoj te činjenice da ti isti načelnici policijskih uprava pokreću disciplinske postupke protiv podređenih policijskih službenika, za iste ili puno banalnije i blaže prometne prekršaje s posljedicom prometne nesreće, koje su čak skrivili u svoje slobodno vrijeme i sa svojim privatnim vozilom, kristalno je jasno da onda sukladno tome postoji disciplinska odgovornost i načelnika Luke Pešuta. To osobito jer sama njegova pozicija rukovoditelja, s kojom ima dužnost i obvezu pokretanja disciplinskih postupaka protiv niže podređenih policijskih službenika za iste i blaže slučajeve težih povreda službene dužnosti, dovoljno govori sama za sebe i ne trebamo ju previše obrazlagati.

Također u konkretnom slučaju ponašanje načelnika Luke Pešuta treba usporediti s ponašanjem osobito pažljive i savjesne osobe budući da je policijski službenik i k tome još i rukovoditelj te činjenice da je bio svjestan da čini prekršaj i da s takvim nedozvoljenim i zakonom zabranjenim ponašanjem može nastupiti štetna posljedica, jer je pretjecao na mjestu gdje je to izričito zakonom zabranjeno.

Naime, da budemo sasvim jasni, ne slažemo se s praksom Ministarstva unutarnjih poslova odnosno Ravnateljstva policije, koja policijske službenike kažnjava disciplinski radi događaja u prometu jer oni ionako snose prekršajnu odgovornost, ali budući da ste uveli taj standard ponašanja isti se onda mora primjenjivati jednako kako na „običnog“ policajca tako i na samog načelnika ili pak glavnog ravnatelja policije kao prvog među jednakima.

Ne trebamo Vas ni podsjećati da su, sukladno članku 15. Zakona o policiji, glavni ravnatelj policije i rukovodeći policijski službenici dužni pravedno i jednako postupati prema svim policijskim službenicima, dok u konkretnom slučaju nemate ovlast diskrecijskog prava odlučivanja o mogućnosti pokretanja, odnosno nepokretanja disciplinskog postupka, već je to Vaša zakonska dužnost i obveza po saznanju, a neizvršavanjem te obveze, bez obzira što ste glavni ravnatelj policije, podložni ste uz disciplinskoj i kaznenoj odgovornosti.

Shodno tome od Vas molimo sljedeće odgovore:

1. Jeste li protiv policijskog službenika Luke Pešuta, načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke, podnijeli zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka radi učina teže povrede službene dužnosti, a ako niste iz kojeg razloga to niste učinili?

2. Kolika je šteta na službenom vozilu MUP-a nastala u prometnoj nesreći koju je skrivio načelnik Luka Pešut?

3. Tko je platio popravak službenog vozila MUP-a nastao u ovoj prometnoj nesreći?

Odgovor molimo dostavite pismenim putem u zakonskom roku, pozivom na broj gornji.

S poštovanjem,

 

P R E D S J E D N I K
Mario Puškarić

 

 

O TOME OBAVIJEST:
- Kabinet ministra, n/r ministra gosp. dr. sc. Davora Božinovića,
- Kabinet ministra, n/r tajnika Kabineta ministra gosp. Hrvoja Đurana,
- Ravnateljstvo policije, Ured glavnog ravnatelja policije, n/r načelnice gđe Adrijane Bago,
- Kabinet ministra, Služba za unutarnju kontrolu, n/r voditelja gosp. Željka Kralja,
- ARHIVA, ovdje.-

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr