SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Ravnatelju policije Milini prijeti kaznena i disciplinska odgovornost jer nije procesuirao načelnika Pavića zbog prometne nesreće pod utjecajem alkohola sa službenim vozilom i s ozlijeđenom osobom u kojoj je MUP lagao javnost da će pokrenuti disciplinski

Broj: SPS-01-02/74-2021.
Zagreb, 11. 12. 2021. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
RAVNATELJSTVO POLICIJE
n/r glavnog ravnatelja policije gosp. Nikole Miline

 

PREDMET: ROBERT PAVIĆ - NAČELNIK PU KRAPINSKO-ZAGORSKE
- prometna nesreća prouzročena službenim vozilom pod utjecajem alkohola i s ozlijeđenom osobom,
- odgovor o nepokrenutom disciplinskom postupku, traži se.-

 

Poštovani glavni ravnatelju policije, gospodine Milina,

Mediji su izvijestili javnost o prometnoj nesreći Roberta Pavića, tadašnjeg načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske i sadašnjeg zamjenika načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske, koja se dogodila prije godinu dana odnosno 11. 11. 2020. godine oko 16 sati u Velikom Trgovišću na ulici Andrije Hebranga, a koju je skrivio navedeni načelnik sa službenim vozilom MUP-a marke Ford fokus, crne boje, registracijske oznake KR 231-IO. Uzrok prometne nesreće je činjenica da načelnik Robert Pavić, koji je upravljao službenim vozilom MUP-a, nije propustio sva vozila koja su se kretala Zagorskom ulicom, a koja ima prednost prolaska, pa je tom prilikom na službeno vozilo MUP-a naletjelo kombi vozilo kojim je upravljao 31-godišnji građanin čije je vozilo od siline udarca završilo na betonsko-metalnoj ogradi, dok je vozaču, koji je zadobio lake tjelesne ozljede, pružena liječnička pomoć u Općoj bolnici Zabok.

Prema saznanjima Sindikata policijskih službenika zamjeniku načelnika Robertu Paviću vještačenjem je utvrđen i alkohol u organizmu nakon vađenja krvi i urina, ali taj podatak se tajio od javnosti i nejasno je zašto odmah po dolasku ekipe za očevide nije alkotestiran, odnosno ako je alkotestiran zašto se navedeni podatak skrivao od javnost. Naime, kada se radi o prometnoj nesreći s ozlijeđenim osobama svi sudionici prometne nesreće se odmah alkotestiraju prilikom očevida, a ako se nekome od sudionika utvrdi koncentracija alkohola u organizmu, nakon očevida se vodi na vađenje krvi i urina te se potom provodi vještačenje.

Iz svega navedenog, a i same sudske prakse disciplinskih sudova u Hrvatskoj te činjenice da ti isti načelnici policijskih uprava pokreću disciplinske postupke protiv podređenih policijskih službenika, za iste ili puno banalnije i blaže prometne prekršaje s posljedicom prometne nesreće, koje su čak skrivili u svoje slobodno vrijeme i sa svojim privatnim vozilom, kristalno je jasno da onda sukladno tome postoji disciplinska odgovornost načelnika Roberta Pavića.

To osobito jer sama njegova pozicija rukovoditelja, s kojom ima dužnost i obvezu pokretanja disciplinskih postupaka protiv niže podređenih policijskih službenika za iste i blaže slučajeve težih povreda službene dužnosti, dovoljno govori sama za sebe i ne trebamo ju previše obrazlagati.

Također u konkretnom slučaju ponašanje načelnika Roberta Pavića treba usporediti s ponašanjem osobito pažljive i savjesne osobe budući da je policijski službenik i k tome još i rukovoditelj te činjenice da je bio svjestan da čini teški prekršaj u prometu i da s takvim nedozvoljenim i zakonom zabranjenim ponašanjem može nastupiti štetna posljedica, jer je prije sjedanja za upravljač službenog vozila MUP-a konzumirao alkohol iako je zakonom izričito zabranjena vožnja pod utjecajem alkohola, a koji je najčešći uzrok teških prometnih nesreća s ozlijeđenim i smrtno stradalim osobama.

Ne trebamo Vas ni podsjećati da, sukladno članku 15. Zakona o policiji, glavni ravnatelj policije i rukovodeći policijski službenici dužni su pravedno i jednako postupati prema svim policijskim službenicima, dok u konkretnom slučaju nemate ovlast diskrecijskog prava odlučivanja o mogućnosti pokretanja, odnosno nepokretanja disciplinskog postupka, već je to Vaša zakonska dužnost i obveza po saznanju, za koji je u konkretnom slučaju nastupila zastara pokretanja disciplinskog postupka, a neizvršavanjem te obveze, bez obzira što ste glavni ravnatelj policije, podložni ste uz disciplinskoj i kaznenoj odgovornosti. Za napomenuti je isto tako da je javnost lažno informirana da će biti pokrenut disciplinski postupak čime se sada jasno daje do znanja da se u ovom slučaju već na samom početku pokušalo pogodovati Robertu Paviću od Vas osobno.

Naime, od Službe disciplinskog sudovanja MUP-a zatražili smo odgovore jesu li protiv policijskog službenika Roberta Pavića, tadašnjeg načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske i Luke Pešuta, načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke, pokrenuti i vođeni disciplinski postupci zbog teže povrede službene dužnosti te dobili odgovor, dopisom klase: 114-04/21-04/135, urbroja: 511-01-158-21-5 od 10. 12. 2021. godine, citiramo: „da se u evidencijama Službe disciplinskog sudovanja, koje se vode o policijskim službenicima protiv kojih se vodi / ili je vođen disciplinski postupak radi povrede službene dužnosti ne nalaze policijski službenici iz postavljenog upita“.

Sukladno navedenom od ministra dr. sc. Davora Božinovića i premijera Andreja Plenkovića zatražit ćemo Vašu odgovornost i razrješenje dužnosti glavnog ravnatelja policije, a u suradnji s odvjetničkim uredom podnijet ćemo i kaznenu prijavu USKOK-u protiv Vas zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Zlouporabe položaja i ovlasti“ iz čl. 291. Kaznenog zakona jer ste zlouporabili svoj položaj i ovlast na način da ste iskoristili svoj položaj i ovlast i niste obavili svoju dužnost na koju Vas zakon obvezuje, budući da niste podnijeli zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Roberta Pavića nadležnom disciplinskom sudu koji je u trenutku počinjenja bio načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske odnosno Vi ste mu bili neposredni rukovoditelj i ovlašten za pokretanje disciplinskog postupka.

Također u interesu javnosti od Vas tražimo sljedeće odgovore:

1. Zašto protiv policijskog službenika Roberta Pavića niste podnijeli zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka radi počinjenja teže povrede službene dužnosti?
2. Tko je i zašto lažno informirao javnost da će protiv policijskog službenika Roberta Pavića biti pokrenut disciplinski postupak?
3. Kolika je šteta na službenom vozilu MUP-a nastala u prometnoj nesreći koju je skrivio Robert Pavić?
4. Tko je platio popravak službenog vozila MUP-a nastao u ovoj prometnoj nesreći?

Odgovor molimo dostavite pismenim putem u zakonskom roku, pozivom na broj gornji.

S poštovanjem,


P R E D S J E D N I K
Mario Puškarić

O TOME OBAVIJEST:
- Vlada Republike Hrvatske, n/r premijera gosp. Andreja Plenkovića,
- Kabinet ministra, n/r ministra gosp. dr. sc. Davora Božinovića,
- Kabinet ministra, n/r tajnika Kabineta ministra gosp. Hrvoja Đurana,
- Ravnateljstvo policije, Ured glavnog ravnatelja policije, n/r načelnice gđe Adrijane Bago,
- Kabinet ministra, Služba za unutarnju kontrolu, n/r voditelja gosp. Željka Kralja,
- ARHIVA, ovdje.-

 

Odgovor Službe disciplinskog sudovanja

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr