SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Upravni sud u Zagrebu odbio tužbu MUP-a koji je namjeravao disciplinski progoniti predsjednika sindikata

UPRAVNI SUD U ZAGREBU DONIO IZNIMNO BITNU ODLUKU UVAŽIVŠI U CIJELOSTI PRAVNU ARGUMENTACIJU ODVJETNIKA SPS-A IVANA GRŽIĆA NA NAČIN DA JE ODBIO TUŽBU MUP-a DOK JE RAD PREDSJEDNIKA SPS-A MARIA PUŠKARIĆA OCIJENIO USMJERENIM NA OTKLANJANJE MOŽE BITNIH NEZAKONITOSTI U SUSTAVU!


Dana 10. svibnja 2022. g. zaprimili smo pisani otpravak presude Upravnog suda u Zagrebu od 22. travnja 2022. g. u kojoj se na detaljan način navode razlozi zašto je zahtjev MUP-a za disciplinski progon predsjednika SPS-a Maria Puškarića u cijelosti neosnovan i promašen.

U istoj se presudi u kontekstu konkretnog postupka navodi kako je cilj nadzora upravnog suda onemogućavanje postupovnog šikaniranja sindikalnih povjerenika kao i sprječavanje šikanoznih postupaka sindikalnih povjerenika.

Vrlo je bitno naglasiti da je i sam Sud ostao začuđen izjavom opunomoćenice MUP-a da nije svrha djelovanja sindikata „objavljivanje članaka koji ukazuju na nekakve eventualne nezakonite aktivnosti“, obzirom se u presudi ukazuje na čl. 6. Statuta Sindikata policijskih službenika kojim je jasno propisana svrha djelovanja ovog Sindikata.

U istoj je presudi rad predsjednika SPS-a Maria Puškarića Sud ocijenio takvim da se isti bavi kontinuiranim aktivnostima usmjerenim u otklanjanje može bitnih nezakonitosti u postupanju policijskih službenika te zahtijevanjem od nadležnih tijela unutar samog MUP-a poduzimanje popisanih mjera i obavještavanje Sindikata o poduzetim mjerama.

Ovakva presuda, iako nepravomoćna, za nas predstavlja satisfakciju i vraća nam povjerenje u rad hrvatskog pravosuđa obzirom se radi o vrlo značajnoj sudskoj praksi koja bi mogla biti temelj za preveniranje bilo kakvih šikanirajućih postupaka u budućnosti protiv sindikalnih povjerenika.

Pored toga, nas ovakva presuda Upravnog suda u Zagrebu ohrabruje u daljnjem radu u kojem ćemo još intenzivnije ukazivati na uočene nezakonitosti u sustavu te po potrebi sve navedeno javno tematizirati.

Vrlo je bitno da je i sam Sud prepoznao posvećenost predsjednika SPS-a Maria Puškarića u borbi protiv uočenih nezakonitosti te mu je predmetnim navodima dao legitimitet i ohrabrio ga u daljnjem djelovanju usmjerenom ka borbi za bolji i pravedniji sustav za sve nas!

Postavlja se na koncu pitanje tko je i zbog čega inicirao navedeni postupak protiv predsjednika SPS-a Maria Puškarića, te hoće li navedeni inicijatori odgovarati za svoje neosnovano postupanje?!

Definitivno da ćemo se tim pitanjem itekako pozabaviti u narednom periodu i saznati to ime i prezime gospodina ili gospode od kojih ćemo putem suda naplatiti štetu koji su nanijeli kako sindikatu tako i predsjedniku Mariu Puškariću jer vrijeme skrivanja pojedinaca iza sustava mora stati i ne smije im se više dozvoliti da kao do sada bez ikakve sankcije i osobne odgovornosti čine propuste i rade što žele na štetu svih građana i javnog interesa samo zato jer imaju poziciju koja im daje moć i vlast odlučivanja o ljudskim sudbinama.

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr