Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Reagiranje sindikata na pogodovanje poslodavca reprezentativnim sindikatima

Reagiranje sindikata na pogodovanje poslodavca reprezentativnim sindikatima

Broj: SPS-01-02/12-2023.
Zagreb, 28. 5. 2022. godine

 

UPRAVA ZA LJUDSKE POTRNCIJALE
n/r ravnatelja gosp. Željka Prše

 

PREDMET: ODLUKA USTAVNOG SUDA,
- dostava svim zaposlenicima MUP-a, traži se.-

 

Poštovani ravnatelju, gospodine Prša,

Dana 16. i 17. 5. 2023. godine Uprava za ljudske potencijale MUP-a, kojom rukovodite, uputila je svim zaposlenicima MUP-a putem sustava elektroničke komunikacije s mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. obavijesti Sindikata policije Hrvatske i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a s poveznicama na njihove web stranice. Tom prilikom pozivalo se zaposlenike MUP-a da se upišu u navedene sindikate zbog najave potpisivanja Dodatka II. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike s kojim bi članovi tih sindikata dobili povećani regres u iznosu od 50 eura u odnosu na druge zaposlenike koji nisu članovi tih sindikata, poradi čega smo Državom odvjetništvu - Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe radi osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. Kaznenog zakona i Povrede ravnopravnosti iz čl. 125. st. 1. Kaznenog zakona putem odvjetničkog društva TUS & GRŽIĆ.

Dakle, s obzirom na to da je Uprava za ljudske potencijale, kojom rukovodite, koristeći svoju službenu mail adresu podijelila neistinit i zavaravajući sadržaj kojim se zaposlenike MUP-a neizravno navodi da se učlane u gore navedena dva sindikata, radi istinitog i pravodobnog obavještavanja svih zaposlenika MUP-a, koji su time dovedeni u zabludu, molimo da im se u najkraćem mogućem roku dostavi navedena obavijest za javnost Ustavnog suda RH koju Vam dostavljamo u prilogu.

Također ovo zahtijevamo jer se odluke suda, osobito Ustavnog suda RH, moraju poštivati i dužni su ih provoditi svi, a u priopćenju jednog od navedenih sindikata navodi se, citiramo: „S obzirom na navedeno, obavještavamo vas kako je Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, koji je potpisan 19. svibnja 2023. godine, već na snazi te navedena odluka Ustavnog suda na njega ne utječe retroaktivno tj. sam Dodatak II. je potpisan u skladu s propisima i zakonima“. Nastavno navodeći da se očekuje isplata uvećanog regresa za njihove članove.

Razlog ovog traženja je i taj što su zaposlenici MUP-a konzumiranjem neistinitog sadržaja kojeg je Uprava za ljudske potencijale podijelila dovedeni u zabludu da će im učlanjenjem u navedena dva reprezentativna sindikata pripasti veća materijalna prava, iako to nije točno, te se evidentno radi o izravnom promoviranju sindikalnih aktivnosti od strane poslodavca te navedena dva sindikata i njihovih obavijesti koje imaju neistinit sadržaj i populistički kontekst.

Zaključno ističemo da mi ovim ne tražimo da promovirate naš sindikat i naše sindikalne aktivnosti jer je to po samoj odluci Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale od 14. 6. 2018. godine strogo zabranjeno, nego tražimo da istinitim informiranjem izvijestite sve zaposlenike MUP-a o tome, kako ste dana 16. i 17. 5. 2023. godine podijelili neistinit sadržaj kojim se promoviraju pojedini sindikati i njihove sindikalne aktivnosti, a kakav sadržaj je po stavu Ustavnog suda RH nedopušten i diskriminatoran, te da na taj način donekle sanirate štetu koju ste opisanim postupanjem već nanijeli nereprezentativnim sindikatima i zaposlenicima MUP-a koji do sada nisu bili članovi tih sindikata.

Bitnim smatramo i za napomenuti da je upravo zbog identičnog ponašanja prije nekoliko godina bio pokrenut disciplinski postupak od strane MUP-a protiv jednog sindikalnog povjerenika koji je koristio službenu elektroničku poštu za sindikalne aktivnosti. Slučajna ili namjerna okolnost je ta da je bio sindikalni povjerenik nereprezentativnog sindikata.

Naime, prije podnošenja kaznene prijave i donošenja izmjene i dopune čl. 192 . Zakona o radu upozoravali smo da je takva odredba diskriminatorna i neustavna te protivna međunarodnim konvencijama koje je Republika Hrvatska ratificirala pa se bilo kakva radnja, a osobito radnja od strane poslodavca, kojim bi se pogodovalo bilo kojem sindikatu i time utjecalo na odluku zaposlenika o članstvu ili ne članstvu u sindikatu, bio on reprezentativan ili nereprezentativan, je zakonski zabranjena i diskriminatorna, a na tragu toga osim konstantnog upozoravanja 15. 3. 2023. godine Ustavnom sudu RH podnijeli smo prijedlog za ocjenu ustavnosti sporne odredbe Zakona o radu, a koji je odlučujući po našem zahtjevu i zahtjevu drugih pravnih i fizičkih osoba ukinuo sporne odredbe članka 192. Zakona o radu.
Nakon ove odluke Ustavnog suda RH također se nadamo da ćete konačno shvatiti da se sindikati mogu međusobno dijeliti kako žele, i to je naše pravo, ali da poslodavac kojeg i Vi predstavljate ne smije dijeliti sindikate ni po kojoj osnovi i da je dužan surađivati sa svim sindikatima jednako bili oni reprezentativni ili ne.

Želimo naglasiti da smo suradnju s rukovodećim policijskim službenicima u sindikalnoj djelatnosti za vrijeme prijašnjeg ministra Vlahe Orepića i glavnog ravnatelja policije Marka Srdarevića imali na zavidnoj razini od radnih sastanka do uključivanja svih sindikata u procese donošenja i izmjena propisa koji se tiču radno-pravnih pitanja svih zaposlenika MUP-a. Što se dogodilo dolaskom ministra dr. sc. Davora Božinovića i zašto ta suradnja prestaje, nije nam poznato, ali vjerujemo da to nije odluka ministra, nego se evidentno radi o pogodovanju pojedinaca reprezentativnim sindikatima i to onih koji imaju rukovodeće ovlasti i koji upravljaju određenim službama unutar MUP-a. Kap koja je prelila čašu je ovo izravno pogodovanje slanjem poruka putem sustava elektroničke pošte svim zaposlenicima MUP-a kojima se indirektno poziva sve zaposlenike MUP-a da se učlane u gore navedena dva sindikata, iako je ta ista Uprava prije par godina takvo ponašanje izravno zabranila svim sindikatima i zbog istoga disciplinski progonila sindikalnog povjerenika.

Upozoravamo Vas da ako i dalje nastavite ovakav loš, nezakonit i pogodovajući način rada i konačno ne prestanete dijeliti sindikate unutar MUP-a, jer to može činiti samo Vlada RH u trenutku kolektivnog pregovaranja sukladno Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, te ne uključite Sindikat policijskih službenika u sve procese koji se tiču donošenja i izmjene radno-pravnih propisa, na žalost bit ćemo ponovno prinuđeni nastaviti s ovakvim nepopularnim mjerama i putem suda ishoditi pravo koje nam kao sindikatu pripada u čemu se nećemo libiti niti prijaviti odgovorne osobe USKOK-u zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. Kaznenog zakona i Povrede ravnopravnosti iz čl. 125. st. 1. Kaznenog zakona.

Shodno svemu navedenome, budući da ste po struci pravnik, vjerujemo da ćete shvatiti o čemu govorimo i da ćete konačno prekinuti dosadašnju praksu podjele i diskriminacije sindikata, od strane poslodavca, jer svi zaposlenici MUP-a imaju pravo biti upućeni i sudjelovati, kroz sindikat čiji su članovi, u ostvarivanju svojih prava, po uzoru na zaposlenike koji su članovi reprezentativnih sindikata s kojima do sada jedino surađujete.

PRILOG: - priopćenje za javnost Ustavnog suda RH od 23. 5. 2023. godine.-


S poštovanjem,


P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

 

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
E-mail: info@spsh.hr