SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Zahtjev za ocjenu suglasnosti Uredbe s drugim propisima i poziv članovima za žalbe na rješenja o umanjenju plaća

Broj: SPS-01-02/21-2016.
Zagreb, 17. svibnja 2016. godine

 

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
svim ustrojstvenim jedinicama

članovima Sindikata policijskih službenika
zaposlenicima MUP-a RH

 

 

PREDMET: USTAVNA TUŽBA I ŽALBE NA RJEŠENJA O SMANJENJU PLAĆA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA,
- obavijest i naputak, dostavlja se.-

 

Poštovani članovi Sindikata policijskih službenika i zaposlenici MUP-a RH,

Iako djelujemo svega par mjeseci i iako smo novi i „mali“ sindikat, kako to neki s podsmjehom nazivaju, već smo se na samom početku odlučili na konkretne mjere zbog promjene Uredbe o plaćama policijskih službenika koje je Vlada RH na prijedlog MUP-a RH donijela u rekordnom roku i time smanjila plaće određenim policijskim službenicima, a koja je stupila na snagu 1. 5. 2016. godine i temeljem koje ste već počeli dobivati rješenja.

Isto tako želimo naglasiti da smo prilikom početka djelovanja uputili dopis svim sindikatima koji djeluju u MUP-u pa tako i onim „velikim i moćnim“ reprezentativnim, kojim smo ponudili suradnju i partnerski odnos, bez obzira na naša ponekad i pojedina različita stajališta u nekim pogledima. Učinili smo to u cilju zajedničke borbe za ovo malo prava zaposlenika MUP-a koja su nam preostala, smatrajući da samo zajedničkim snagama svih sindikata koji djeluju u MUP-u možemo postići uspjeh u pregovorima s poslodavcem s ciljem zaštite materijalnih i drugih prava zaposlenika MUP-a. Naglasili smo da podjelama samo štetimo zaposlenicima MUP-a i uz tu činjenicu čelnici tih velikih i moćnih sindikata ignorirali su naš dopis, iako su bar zbog osnove kulture mogli poslati kratki odgovor i zahvaliti se na obavijesti, ako ništa drugo. Razlog ignoriranja vidimo zbog njihovih osobnih neslaganja s nama jer smo im ukazali da krše Ustav RH i zakone prisilnim zadržavanjem naših kolega u članstvu zbog kojekakvih raznoraznih neutemeljenih razloga koje ćemo u slučaju naših članova utužiti i nakon dobivenih presuda prijaviti imenom i prezimenom odgovorne osobe iz tih sindikata, a o toj temi ćemo uskoro i pisati te istupiti u javno medijima. U tim svojim nezakonitostima imaju i podršku određenih službi za obračun plaća MUP-a pozivajući se na „mišljenje“ bivše pomoćnice ministra gđe. Sanje Čanković, koje nikako ne može biti obligatorno odnosno obvezujuće i primjenjivo, a koju ćemo također uvjeriti da je bila u krivu te da će za svoje odluke bez obzira što više nije na funkciji pomoćnika ministra snositi odgovornost. Naime, u roku dva mjeseca nakon početka većeg ispisa iz reprezentativnih sindikata njena uprava izdaje dva oprečna mišljenja. Prvo daje načelnica pravih poslova kojim tumači da samo zaposlenik MUP-a odlučuje što mu se može s plaće ustegnuti na ime i na račun sindikata, što je i identično mišljenju nadležnog Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH. I drugo pomoćnice ministra koje ne dozvoljava da se išta u korist sindikata s plaće zaposlenika uklanja dok sindikat ne pošalje dopis, što je apsurdno i po našem mišljenju protuzakonito, a čime se od strane čelnika MUP-a otvoreno pogodovalo određenim sindikatima.

Takvim „obligatornim“ mišljenjem bivše pomoćnice ministra gđe. Sanje Čanković i zadiranjem poslodavca u odnos član-sindikat pogodovalo se reprezentativnim sindikatima koji zbog kojekakvih „ugovornih obveza“ ne žele kolege ispisati i time ih prisilno drže u članstvu te bez zadrške krše Ustav RH i zakonske propise.

Bez obzira na navedeno, podržavamo inicijativu reprezentativnih sindikata za pokretanje odgovarajućih sindikalnih akcija zbog smanjenja plaća i ovom prilikom pozivamo naše članove da se uključe, iako smatramo da su nastale prekasno, jer su gospoda iz reprezentativnih sindikata dobili na mišljenje Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o plaćama policijskih službenika i tom prilikom su mogli vidjeti, kao što smo i mi vidjeli naknadno kada smo je dobili od svojih članova, ono o čemu sada pričaju. Mi smo o tome pisali u dva dopisa koja smo uputili na konkretnu adresu donositelja propisa, a to je Vlada RH, i upoznali smo javnost putem medija. Žalosti nas činjenica što reprezentativni sindikati uvijek reagiraju kasno i kada im nastupi panika zbog najave ispisa naših kolega iz njihovog članstva, pa stoga mislimo da ove ankete koje su dane policijskim službenicima samo reda radi. Da mi imamo milijunske proračune i članova koliko i reprezentativni sindikati, sigurno bi znali zaštititi prava svojih članova i drugih zaposlenika MUP-a, a umjesto anketiranja reagirali konkretnim akcijama na svako zakidanje i uzimanje prava.

Na žalost mi smo novi sindikat i kako neki kažu „mali“ sindikat koji tek raste, ali ono što je sigurno je činjenica da se u svom rastu nećemo svesti na građevinske poduzetnike i posrednike u kupoprodaji i time zarađivati na svojim članovima, već ćemo se baviti samo, jedino i isključivo pravnom zaštitom te unutar sindikata izgraditi jak i moćni odvjetnički tim koji će zastupati kako individualna prava članova tako i zajednička prava svih zaposlenika MUP-a kroz kolektivno pregovaranje. Da bi to postigli trebamo članove stoga i ovom prilikom pozivamo sve kolege da nam se aktivno pridruže ili bar svojim članstvom daju podršku i ovlast da ih zastupamo, jer 1. 8. 2016. godine ističe Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, gdje očekujemo (kako je i u medijima najavljeno) ukidanje dodatka 4, 8, i 10% vjernosti poslodavcu koji je jedino propisan KUDSN-om. Obzirom na dosadašnji rad reprezentativnih sindikata i njihove potpise dodacima KUDSN-a čime smo izgubili mnogo, kao i činjenici da i nemaju neke mogućnosti ne potpisati jer će izgubiti svoja prava iz KUDSN-a koja imaju kao sindikat (primjerice sindikalni povjerenici-profesionalci morat će se deprofesionalizirati i vratiti na svoj posao u MUP-u), za pretpostaviti je da je njima u dosadašnjim pregovorima stalo samo do njihovih prava. Kao dokaz tome je i nedavno tumačenje KUDSN kojim su zajedno s poslodavcem izglasali da prava sindikata iz KUDSN-a pripadaju samo njima tj. potpisnicima KUDSN-a i time diskreditirali i obezvrijedili rad drugih 5 sindikata koji djeluju u MUP-u. To je sramotno i dovoljno govori koliko su tašti, a s druge strane u žalbi koju nude članu na svojoj web-stranici da ju sam podnese, umjesto da oni ponude članu punomoć i da je umjesto njega podnesu, govore citiramo: „sam postupak donošenja Uredbe je donesen bez suglasnosti i savjetovanja sa sindikatima čime se posredno želi umanjiti značaj i ulogu isti u zaštiti prava svojih članova“. To je u najmanju ruku licemjerno, jer ih je MUP upoznao s izmjenom navedene uredbe koju im je dostavio i na koju su dali svoje mišljenje, a sada pričaju drugačije, ali to je već viđeno kao i komentiranje našeg dopisa u vezi korištenja službenih automobila MUP-a od strane Dubravka Jagića na Dnevniku HTV-a.

Ali u toj taštini reprezentativnih sindikata koji se boje nas novih i malih sindikata, jer nemamo dlake na jeziku i nismo nikome dužni, ima nešto i dobro, a to je da su tim diskreditiranjem nas pred MUP-om zapravo nama dali mogućnost da kao sindikat podnesemo zahtjev za ocjenu ustavnosti navedene Uredbe kojeg smo podnijeli Ustavnom sudu RH iz razloga jer nas MUP nije prilikom donošenja ovog propisa tražio mišljenje i time posredno umanjio značaj i ulogu sindikata u zaštiti prava svojih članova te nas doveo u diskriminirajući položaj naspram drugih sindikata.

Također Sindikat policijskih službenika će za svoje članove podnijeti žalbe na rješenja Odboru za državnu službu kao još jedan oblik pritiska na poslodavca stoga pozivamo naše članove kojima su izdana rješenja da nam dostave presliku rješenja i potpisanu punomoć iz priloga, dok će pravna služba sindikata odraditi pisanje žalbi i dostavu u zakonski predviđenom roku. Molimo Vas da samo prilikom preuzimanja rješenja na poleđini preslike upišete datum preuzimanja i da se pored potpišete te ga uz punomoć predate našem sindikalnom povjereniku ili dostavite u sindikat.

Ukoliko odluka Ustavnog suda RH bude poništavanje Uredbe o plaćama policijskih službenika, pokrenut ćemo tužbe protiv MUP-a zbog naknade štete o čemu ćemo vas pravovremeno obavijestiti.

S poštovanjem,

PRILOG: - punomoć.-

P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

 

 

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr