SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Ministar smanjio plaće policajcima koji uhićuju kriminalce, a daje vozila bivšim šefovima

Broj: SPS-01-02/22-2016.
Zagreb, 20. svibnja 2016. godine

 

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
KABINET MINISTRA
n/r ministra gosp. Vlahe Orepića

 

 

PREDMET: SRAMOTNO I PONIŽAVAJUĆE SMANJENJE PLAĆA POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA,
- otvoreno pismo ministru, dostavlja se.-

 

Poštovani ministre, gospodine Orepić,

Zbog interesa javnosti i velikog broja policijskih službenika kojima ste s 1. 5. 2016. godine izmjenom Uredbe o plaćama policijskih službenika smanjili plaće, kao i zbog Vaše izjave u javnost da nije došlo do smanjenja plaća u MUP-u ovim otvorenim pismom zahtijevamo od Vas pojašnjenje cjelokupnoj javnosti da li će na kraju doći do smanjenja plaća u MUP-u ili ne, obzirom da su policijski službenici kojima se umanjio koeficijent počeli dobivati rješenja, a ako se umanjio koeficijent onda je neminovno da se umanjila i plaća, osim ako se plaća neće isplaćivati po nekoj drugoj osnovi?!

Od Vas smo zatražili da nam dostavite točne podatke koliko je policijskih službenika obuhvaćeno povećanjem, a koliko smanjenjem plaća, jer smo tvrdili u naša dva dopisa, koja smo uputili premijeru Vlade RH i Vama, da ćete u toj preraspodjeli sredstava ipak uzeti više policijskim službenicima nego što ćete dati i da na osnovu toga nećete samo povećati plaće već ćete učiniti uštedu u svom resoru na plaćama određenih policijskih službenika. Traženi odgovor nama niste dostavili, već samo sindikatima s kojima samo surađujete, a to su SPH, NSD MUP-a i SDLSN.

Da smo bili u pravu i da niste govorili istinu u javnosti svjedoči i dopis Vašeg pomoćnika za Upravu za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a broj: 511-01-152-29950/2-2016. od 6. 5. 2016. godine koji smo nažalost dobili ispod stola od svojih članova umjesto da smo ga dobili od Vas, a uputili ste ga samo „partnerskim“ sindikatima (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) koji su svih ovih godina uredno pristajali na određena odricanja i koji šute o ovoj temi u javnosti već dva tjedna, a u kojem se navodi:

1. povećanjem plaća obuhvaćeno je 5911 policijskih službenika s procjenom povećanja mjesečne mase plaća za 1.321.530,00 kn odnosno godišnje 15.858.360,00 kn

2. smanjenjem plaća obuhvaćeno je 6147 policijskih službenika s procjenom smanjenja mjesečne mase plaća za 1.751.556,00 kn odnosno godišnje 21.018.672,00 kn.

Poštovani Ministre, ovom Vašom preraspodjelom tj. smanjivanjem plaća pod krinkom povećanja najniže plaćenim policijskim službenicima ste zapravo uštedjeli na godišnjoj razini 5.160.312,00 kuna državnom proračunu i vjerojatno ćete zbog toga biti pohvaljeni od strane premijera i Vlade RH jer ste jedini ministar u ovoj Vladi RH koji je smanjio plaće u svom resoru i na taj način učinio uštede.

Stoga kada u javnosti govorite da ste ostvarili suradnju sa sindikatima u ovom smanjenju plaća i da imate s njima konsenzus molimo da zbog interesa javnosti decidirano kažete s kojim to sindikatima u MUP-u imate takvu suradnju, jer od kada ste postali ministar surađujete samo s 3 sindikata SPH, NSD MUP-a i SDLSN, dok ostalih 5 sindikata uredno ignorirate, ne obavještavate i ne uključujete u nikakve pregovore i radne skupine.

Da su to sindikati koji Vam odgovaraju govori i činjenica da u tim pregovorima uključujete Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika koji nije reprezentativan u MUP-u i ima manje članova u MUP-u nego neki nereprezentativni sindikati, dok i dalje uporno diskriminirate ostalih 5 sindikata koji djeluju u MUP-u.

Hvala Vam na tome jer zahvaljujući takvom ponašanju stekli smo uvjet za ocjenu ustavnosti sramotne Uredbe i sukladno tome podnijeli zahtjev Ustavnom sudu RH, jer i mi smo sindikat, bez obzira koliko mali i novi bio, a tim postupkom ste posredno umanjili ulogu i značaj sindikata u zaštiti prava svojih članova te nas diskriminirali u odnosu na druge sindikate.

Ukoliko nakon ovoga dopisa ne prestanete s tom praksom na žalost biti ćemo prisiljeni zbog zaštite prava svojih članova protiv Vas podnijeti tužbu zbog diskriminacije, iako bi zapravo to trebali učiniti protiv Vaših savjetnika koji su Vas savjetovali da na ovaj način postupate, ali na žalost Vi ste čelnik tijela i Vi preuzimate i snosite odgovornost.

Umanjenjem plaća određenoj kategoriji policijskih službenika, a povećanjem drugoj samo ste nastavili daljnju devastaciju ionako već zapostavljene i izmrcvarene policijske struke od raznoraznih silnih depolitizacija i korištenja u raznoraznim političkim obračunima, proširili ste nezadovoljstvo i demotivirali policijske službenike u daljnjem radu.

S druge strane dok štedite na plaćama dajete na korištenje službena vozila bivšim rukovoditeljima kao što je to u slučaju bivšeg ravnatelja policije gosp. Vlade Dominića za kojeg još uvijek niste dali pojašnjenje, kako nama tako i javnosti, a time ste pokazali zapravo koliko ste nedosljedni u Vašim izjavama i odlukama.

Uštede ste radili na smanjenju dodatka za povećanu opasnost za život i zdravlje pa ćemo, javnosti radi, ponoviti i navesti samo jedno radno mjesto kojem ste umanjili navedeni dodatak sa 20% na 18%, a to je primjerice „policijski službenik za razbojništva“. Takvih radnih mjesta kojima ste smanjili plaću, a nisu rukovodeća, ima na pretek, pa Vas pitamo koja je svrha navedenog dodatka? Zar su se možda poboljšali uvjeti rada, zar su to policijski službenici dobili nekakvu novu i sigurniju opremu pa im je život i zdravlje manje ugroženo ili taj dodatak ima očito neku drugu svrhu? Zar su primjerice u ovom slučaju policijskog službenika razbojnici postali blaži i prestali nositi oružje ili je ova Vlada RH možda konačno nabavila dugo tražene pancirke pa su time policijskom službeniku život i zdravlje manje ugroženi?!

Ovaj Vaš potez je loš, nekorektan i u najmanju ruku nepošten i ako ćete na temelju toga poentirati u Vladi i s „ponosom“ moći reći krajem godine kako ste uštedjeli u svom resoru jer ste Vi jedini ministar u državnim i javnim službama koji je svojim zaposlenicima smanjio plaću. Učinili ste to na pomalo perfidan način jer ste uzeli jednima koji nemaju i dali drugima koji još manje imaju pa Vas slobodno možemo nazvati legendarnim junakom tj. „hrvatskim Robin Hoodom“ samo što je taj junak ipak uzimao bogatima da bi dao siromašnima, a Vi ste uzeli nama koji ionako preživljavamo i jedva krpamo kraj s krajem da bi dali ionako rastrošnoj državi i time napravili razdor među policajcima.

S poštovanjem,

 

P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

 

O TOME OBAVIJEST:
- Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Zagreb, Augusta Cesareca 2,
- Vlada Republike Hrvatske, Zagreb, Trg svetog Marka 2,
- Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Zagreb Ulica grada Vukovara 78,
- Pučka pravobraniteljica, gđa. Lora Vidović, Zagreb, Trg Hrvatskih velikana 6,
- medijima u Republici Hrvatskoj,
- zaposlenicima MUP-a putem ustrojstvenih jedinica,
- ARHIVA, ovdje.-

 

VIJEST SU OBJAVILI SLJEDEĆI MEDIJI:

RTL Televizija - RTL Danas 22. 5. 2016. u 18,30 sati

http://www.sada.rtl.hr/info-i-magazini/rtl-danas/103329/

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/1944779/povisice-uzrokuju-razdor-u-policiji-ne-uzima-se-samo-sefovima-vec-i-inspektorima-na-terenu/

http://net.hr/danas/hrvatska/pobuna-zbog-ministrove-odluke-jedni-dobili-povisice-drugima-su-skresali-place/

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/u6pe-razdor-u-hrvatskoj-policiji-orepicu-prijete-tuzbama-jer-je-nekima-povisio-a-nekima-smanjio-place#/clanak/u6pe-razdor-u-hrvatskoj-policiji-orepicu-prijete-tuzbama-jer-je-nekima-povisio-a-nekima-smanjio-place

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/kaos-u-policiji-policajci-ministru-orepicu-prijete-tuzbama-jer-je-nekima-povisio-a-nekima-smanjio-place-923755

http://hr.n1info.com/a125795/Vijesti/Orepicu-zbog-politike-placa-u-MUP-u-prijete-tuzbama.html

http://www.index.hr/clanak.aspx?id=894938

http://promise.hr/stedite-na-placama-ljudi-koji-uhicuju-razbojnike-a-dajete-aute-bivsim-sefovima/

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ministar-vlaho-orepic-odbacio-tvrdnje-sindikata-o-smanjenju-placa-sindikat-mu-odgovorio---437797.html

http://republika.eu/novost/54033/sindikat-policijskih-sluzbenika-prozvao-orepica-i-zaprijetio-ustavnom-tuzbom

http://totalinfo.hr/policajci-dizu-glas-sindikat-proziva-ministra-orepica-za-lazno-prikazivanje-rezanja-placa/

http://www.glas-slavonije.hr/302372/1/Ministar-ignorira-pet-sindikata-u-MUP-u

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Sindikat-policijskih-sluzbenika-pise-Orepicu-Ovim-potezom-uzeli-ste-onima-koji-nemaju-i-dali-onima-koji-imaju-jos-manje

 

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr