SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Ministre, zašto Dominić i dalje vozi službeno vozilo i zašto vršite pritisak na sindikat koji je to objavio?

Broj: SPS-01-02/20-2-2016.
Zagreb, 13. lipnja 2016. godine

 

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
KABINET MINISTRA
n/r ministra gosp. Vlahe Orepića

 

PREDMET: POVLASTICA BIVŠEG GLAVNOG RAVATELJA POLICIJE I PRITISAK NA RAD SINDIKATA

- odgovori, traže se.-

 

Poštovani ministre, gospodine Orepić,
Zbog velikog interesa javnosti i Vaše najave preraspodjele službenih vozila, našim dopisom broj: SPS-01-02/20-2016. od 13. 5. 2016. godine, tražili smo od Vas pojašnjenje, kako nama tako i cjelokupnoj javnosti, razlog zbog kojeg ste bivšem glavnom ravnatelju policije gosp. Vladi Dominiću odobrili korištenje luksuznog terenca marke Honda CR-V za što je javnost doznala objavom članka u Jutarnjem listu. Odgovor, kako javnost tako niti mi, nismo dobili, iako bi trebali obzirom da se radi o trošenju novca poreznih obveznika i pravu na pristup informaciji.

Usprkos tome istoga dana ste nakon što je palo stablo na luksuzni terenac gospodinu Dominiću dali na korištenje drugi službeni automobil VW golf VI kojeg dan danas koristi 24 sata i koji se može zateći van radnog vremena parkiran ispred njegovog stana. Fotografije navedenog vozila dobili smo iz više izvora pa vjerodostojnost istih provjerili i tom prilikom utvrdili dana 12. 6. 2016. godine u 22,08 sati da se navedeno vozilo nalazi parkirano pored stana gospodina Dominića za što posjedujemo i fotografije kao dokaz koje Vam dostavljamo u prilogu.

Iako ste najavili preraspodjelu službenih vozila operativnom sastavu, to se u potpunosti još uvijek nije dogodilo, već se pojedina vozila i dalje nalaze na parkiralištima te ih koriste samo rukovoditelji u svoje radno vrijeme, stoga su i dalje „njihova“ vozila.

Ponovno Vas pitamo, u interesu hrvatske javnosti i onih policajaca kojima ste smanjili plaću, kada će konačno prestati praksa bahatog korištenja službenih vozila na teret poreznih obveznika i da li je gospodin Dominić jedini koji na ovaj način koristi službeni automobil te s kojim pravom tu povlasticu uživa?

Poštovani Ministre, podsjetit ćemo Vas da jedan službeni automobil i nije neka ušteda za državni proračun, ali u očima policajaca koji rade opasan i požrtvovan posao s mizernom plaćom itekakva je ušteda jer ste nekima od njih i smanjili plaće, kao i u očima građana koji plaćaju porez! Zar je to pošteno, ispravno i da li bi trebalo djelovati motivirajuće na rad zaposlenika MUP-a te da li je to ona pravednost koju ste zagovarali na izborima i temeljem toga dobili povjerenje građana na izborima, a samim time i postali ministar?

Također smo od Vas zatražili da nam putem nadležne službe dostavite podatke koliko je službenih vozila u MUP-u na korištenju bilo 2015. godine temeljem rješenja ministra, koje su to osobe koristile, koliko ih osoba sada koristi nakon što ste proveli preraspodjelu, koja je ukupna vrijednost tih vozila i koliko se potrošilo na njihovo dosadašnje održavanje, a na koje još uvijek nismo dobili odgovor iako je zakonski rok protekao.

Isto tako smo decidirano zahtijevali da naložite nadležnoj službi MUP-a da istraži naše navode o korištenju službenih vozila od strane sindikalnih povjerenika i predsjednika pojedinih sindikata koji djeluju u MUP-u, a koji su im ustupljeni besplatno na korištenje od strane načelnika policijskih uprava i rukovoditelja u MUP-Sjedištu, pri tom ne misleći na vozila koja su se koristila za odlazak zaposlenika MUP-a na sindikalne susrete, već na raznorazna putovanja isključivo predsjednika i sindikalnih povjerenika u zemlji i inozemstvu na međunarodne susrete drugih sindikata kao i na njihove sastanke u Hrvatskoj, na koje isto tako još uvijek nismo dobili odgovor iako je zakonski rok protekao, a što je vrlo zanimljivo i zabrinjavajuće i mislimo da bi odgovore na ta pitanja vrlo rado htjeli čuti, kako policajci tako i hrvatski građani.

Ono što smatramo poražavajućim je da ste jednini ministar koji je putem Službe za unutarnju kontrolu MUP-a započeo vršiti pritisak nad radom ovog sindikata temeljem neutemeljene anonimne prijave vrlo degutantnog sadržaja protiv predsjednika sindikata do mjere da su djelatnici unutarnje kontrole ispitivali polaznike Policijske škole „Josip Jović“ koji nemaju status zaposlenika MUP-a i koji su prvi puta u povijesti Policijske akademije ispitivani na takav način, kao da se radi o teškom ubojstvu, čime su dovedeni u vrlo nezgodnu i nelagodnu situaciju.

Pitamo Vas kakvu to poruku šaljete budućim policijskim službenicima i javnosti? Naime, ovakve metode nije primjenjivao niti jedan ministar do sada prema sindikatima koji uživaju i određenu zakonsku zaštitu, stoga od Vas tražimo da se javno ogradite od postupanja Službe za unutarnju kontrolu MUP-a prema predsjedniku sindikata gosp. Mariu Puškariću i od istih zatražite očitovanje i utvrđene činjenice o navedenom postupaju te nas o tome obavijestite.

Poštovani Ministre, ne možete reći da o tome niste bili upoznati obzirom da ste Vi imenovali novog načelnika Službe za unutarnju kontrolu MUP-a gosp. Davora Jurasa koji je obzirom na složenost predmeta, jer se postupalo prema predsjedniku sindikata, morao i trebao biti upoznat sa samim postupanjem iz kojeg se da zaključiti da djelatnik unutarnje kontrole nije postupao samoinicijativno već po nalogu nadređenih.

Stoga ponovno tražimo navedene odgovore u ovom otvorenom pismu javnosti te zahtijevamo da nas nadležne službe obavijeste o traženom te o poduzetim mjerama i radnjama pozivom na broj gornji, kao i Pučku pravobraniteljicu koju također obavještavamo o svemu navedenome ovim dopisom sukladno sporazumu sa Sindikatom policijskih službenika od 30. ožujka 2016. godine.

S poštovanjem,

 


P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

 

O TOME OBAVIJEST:
- Vlada Republike Hrvatske, Zagreb, Trg svetog Marka 2,
- Pučka pravobraniteljica, gđa. Lora Vidović, Zagreb, Trg Hrvatskih velikana 6,
- Povjerenica za informiranje, gđa. dr. sc. Anamarija Musa, dipl. iur., Zagreb, Jurišićeva 19
- medijima u Republici Hrvatskoj,
- zaposlenicima MUP-a putem ustrojstvenih jedinica,
- ARHIVA, ovdje.-

 

VIJEST SU PRENIJELI SLJEDEĆI MEDIJI:

http://m.dnevnik.hr/galerija/vijesti/hrvatska/slucaj-sestara-filipovic-nakon-proslotjedne-price-uslijedili-otkaz-i-prijava-zbog-seksualnog-zlostavljanja---440592.html#0

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr