Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
SINDIKALNI IMUNITET - moralna odgovornost pojedinih sindikata

SINDIKALNI IMUNITET - moralna odgovornost pojedinih sindikata

Broj: SPS-01-02/47-2016.
Zagreb, 19. 7. 2016. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
svim ustrojstvenim jedinicama

svim zaposlenicima MUP-a RH

 

PREDMET: MORALNA ODGOVORNOST POJEDINIH SINDIKATA,
- obavijest, dostavlja se.-

Poštovane kolegice i kolege,

Sindikat policijskih službenika oštro osuđuje u posljednje vrijeme korištenje instituta „sindikalnog imuniteta“ od strane SINDIKATA POLICIJE HRVATSKE i NACIONALNOG SINDIKATA POLICIJE MUP-a RH. Svrha sindikalnog imuniteta nije zaštita sindikalnog povjerenika od pokretanja postupka zbog povrede službene dužnosti i udaljenja iz službe odnosno rada zbog pokretanja kaznenog postupka radi određenih radnji koje nemaju veze sa sindikalnim aktivnostima, osim ako se ne radi o evidentnom nastojanju poslodavca da na sve moguće načine izvrši pritisak na rad sindikata i njegove povjerenike.

Prema dobivenim informacijama koje smo provjerili iz više izvora SINDIKAT POLICIJE HRVATSKE imenovao je svojim sindikalnim povjerenikom načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske gosp. Tonćija Radibratovića nakon nadzora Službe za unutarnju kontrolu MUP-a. Evidentno je da će navedeni sindikat, ako već nije, aktivirati sindikalnu zaštitu navedenom načelniku kako bi ga zaštitio od disciplinske odgovornosti i smjene. Pitamo se zar je svrha sindikalnog imuniteta zaštita tako visokog rukovodećeg policijskog službenika i koje je to on sindikalne aktivnosti provodio da bi uživao sindikalnu zaštitu te zašto ga navedeni sindikat štiti od evidentno predstojeće disciplinske odgovornosti, a time i suspenzije?!

Isto tako početkom godine po pisanju određenih medija nakon prozivanja bivšeg glavnog ravnatelja policije gosp. Vlade Dominića i bivšeg ministra gosp. Ranka Ostojića od strane gosp. Nikole Kajkića predsjednika NACIONALNOG SINDIKATA POLICIJE MUP-a RH zbog slučaja „intendanta Frljića“ doznalo se da je protiv navedenog predsjednika sindikata podignuta optužnica od strane Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru zbog kaznenog djela protiv gospodarstva, a sukladno tome i postupak suspenzije od strane MUP-a koji je privremeno zaustavljen zbog sindikalnog imuniteta. Ovo je još grublja povreda tog instituta stoga se pitamo da li sindikalni imunitet služi da bi štitio predsjednika sindikata od kaznenog progona zbog kaznenog djela u gospodarskom poslovanju privatne tvrtke njegove obitelji ili služi da bi štitio od eventualnih pritisaka od strane poslodavca zbog sindikalnog rada? Zar ne bi predsjednik tog sindikata zbog navedene afere trebao podnijeti neopozivu ostavku i zar ne duguje objašnjenje svojim članovima, osobito jer u svojim dopisima prozivao druge sindikate zbog puno blaže primjene tog instituta sindikalnog imuniteta?

Ova dva primjera su pravno neupitna obzirom da je pravo sindikata imenovati svoje povjerenike kako on to želi i niti jedna državna institucija nema ovlast niti pravo uplitanja u unutarnji ustroj sindikata, ali su zato moralno upitni i javna su sramota tih sindikata i njihovih članova koji ih podržavaju u takvom radu i ponašanju, osobito jer djeluju u MUP-u koji bi trebao jamčiti građanima sigurnost i povjerenje.

S poštovanjem,


P R E D S J E D N I K
Mario Puškarić

 


O TOME OBAVIJEST:

- mediji u Republici Hrvatskoj,
- ARHIVA, ovdje.-

 

VIJEST SU PRENIJELI SLJEDEĆI MEDIJI:

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=46920#.V5WnExKWmUk

http://www.nacional.hr/sindikat-policijskih-sluzbenika-osuduje-zloporabu-sindikalnog-imuniteta/

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/0dcx-sindikat-policijskih-sluzbenika-osuduje-zloporabu-sindikalnog-imuniteta

http://nezavisni.hr/sindikat-policijskih-sluzbenika-ostro-osuduje-koristenje-instituta-sindikalnog-imuniteta/

http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/320380/sindikat-policijskih-sluzbenika-osudio-sindikalni-imunitet-on-ne-smije-sluzi-za-zastitu-od-kaznenog-progona

https://www.hina.hr/#vijest/9267055

 

 

 

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
E-mail: info@spsh.hr