SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Odgoda isplate otpremnina policijskim službenicima po četvrti put ?!

Broj: SPS-01-02/61-2016.
Zagreb, 19. 10. 2016. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
KABINET MINISTRA
n/r ministra gosp. Vlahe Orepića

PREDMET: OTPREMNINE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA,
- odgovor, traži se.-

 

Poštovani ministre, gospodine Orepić,

Obzirom da se sukladno odredbi članka 21. Zakona o policiji s 1. 1. 2017. godine treba započeti novi način isplate otpremnina policijskim službenicima, a da je danas 19. 10. 2016. godine u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije izašao članak pod naslovom „Otpremnine policiji odgađaju 5 godina“ ovom prilikom tražimo od Vas odgovor da li je to točno i da li je to službeni stav Vas i nove buduće Vlade RH?

Naime, podsjetit ćemo Vas na pomalo bizarnu činjenicu da je navedeni članak 21. Zakona o policiji koji regulira otpremnine policijskim službenicima donesen s figom u džepu od tadašnje Vlade RH na čelu s ministrom Tomislavom Karamarkom na način da je Zakon o policiji donesen 2011. godine, ali se primjena tog članka odgađala do 1. 1. 2013. godine tj. financijska obveza se prebacivala novoj Vladi RH. Nakon toga tadašnja nova Vlada RH premijera Zorana Milanovića inicirala je ponovnu promjenu navedenog članka Zakona o policiji i odgodila njegovu primjenu do 1. 1. 2015. godine, da bi potom ponovno po treći puta odgodila njegovu primjenu do 1. 1. 2017. godine.

Naprosto ne možemo vjerovati, ako je vjerovati novinskom članku i odgovoru Vaše Službe za odnose s javnošću, da ćete i Vi ponovno po četvrti put predložiti odgodu primjene članka 21. Zakona o policiji pod isprikom da u državnom proračunu, koji još uvijek nije niti izglasan jer se radi o 2017. godini, nije moguće osigurati novčana sredstva za primjenu prava policijskih službenika na otpremnine.

Isto tako podsjetit ćemo Vas da ste 1. 5. 2016. godine donošenjem Uredbe o izmjenama Uredbe o plaćama policijskih službenika smanjili plaće policijskih službenika više i visoke stručne spreme pod isprikom povećanja plaća najmanje plaćenim policijskim službenicima. Pritom niste vodili računa na činjenicu na koju smo upozoravali i Vas i tadašnju Vladu RH da ste bez valjane pravne osnove umanjili dodatak za povećanu opasnost za život i zdravlje i dodatak za odgovornost u sustavu hijerarhije rukovođenja, jer policijskim službenicima kojima ste smanjili plaće niste u procesu rada smanjili opasnost za život i zdravlje, kao niti odgovornost u sustavu hijerarhije rukovođenja tj. niste promijenili opis poslova u Pravilniku o unutarnjem redu MUP-a.

A koliko je ta Uredba donesena bez prethodne analize radnih mjesta govori činjenica da ste smanjili plaće policijskim službenicima koji neposredno na terenu primjenjuju policijske ovlasti i da su svakodnevno izloženi pogibelji i opasnosti za život i zdravlje (primjerice smanjili ste plaće policijskim službenicima Odjela za potrage PU zagrebačke kojima je u opisu poslova neposredno uhićenje najopasnijih kriminalaca, a koliko je taj posao opasan govori i činjenica da je policijski službenik Milenko Vranjković King izgubio život prilikom uhićenja bjegunca iz zatvora Srđana Mlađana).

Zbog navedenog smo 13. 7. 2016. godine Ustavnom sudu RH podnijeli Prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti propisa s Ustavom i zakonom te će o navedenoj Uredbi na kojoj Vam zamjeraju mnogi policijski službenici konačni sud donijeti najviše tijelo sudbene vlasti jer ste između ostaloga ignorirali mišljenja svih 8 sindikata koji djeluju u MUP-u i time umanjili ulogu sindikata u društvu jer niste poštivali propisanu proceduru za donošenje zakona i drugih propisa koji su po stavu Ustavnog suda RH demokratska vrijednost koja je zaštićena nizom odluka Ustavnog suda.

Isto tako smo Vas upozorili da se navedenom „pravednom“ preraspodjelom neće dogoditi ušteda na godišnjoj masi plaća koja je po projekciji Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a trebala iznositi cca. 5.000.000,00 kuna, već da će se postići kontra efekt u kojem će rukovoditelji i njihovi „miljenici“ raditi više prekovremeno, noću, subotom, nedjeljom, popodne te blagdanom i da će si na taj način putem dodataka na plaću povratiti izgubljeno što će u konačnici povećati sredstva za plaće.

Ono što nas, policijske službenike, najviše smeta je činjenica da svaki ministar koji dođe u posljednje vrijeme na čelo MUP-a gleda samo svoj osobni interes i napredovanje u političkoj karijeri na način da se dokazuje svom premijeru smanjivanjem određenih prava. S tugom i žalosti možemo konstatirati da ne pamtimo niti jednog ministra u posljednje vrijeme koji se izložio pritiscima pred svojim kolegama u Vladi RH i zalagao se za bolji i pravedniji odnos države prema nama policijskim službenicima, a ovoliki broj odgode primjene prava na otpremnine policijskim službenicima govori dovoljno iako se zapravo radi o vrlo malom izdatku države za sve ono što su policijski službenici dali u svojoj službi državi. S druge strane su zakonski spriječeni imati sva ona prava koja građanima pripadaju (članstvo u političkim strankama, obavljanje poslova izvan radnog vremena i sl.) pa ispada da su policijski službenici zapravo građani drugog reda.

Nažalost moramo konstatirati da je bivši sustav prije samostalnosti Republike Hrvatske vodio brigu o svom policajcu tj. milicajcu više nego što to čine današnje Vlade RH bez obzira koje političke opcije ju činile, a da se danas policijska struka i posao policijskog službenika sveo na socijalu i na preživljavanje, kao i na određene političke obračune i politiziranje kako kojoj političkoj struji to odgovara.

Stoga molimo Vas da nam dostavite odgovor da li je Vaša Služba za odnose s javnošću dala točnu informaciju, a ako je molimo da još jednom razmislite o navedenoj odluci i da se potrudite kao novi ministar i pokušate osigurati izglasavanje proračunskih sredstava za primjenu članka 21. Zakona o policiji s 1. 1. 2017. godine čime bi se policijskim službenicima osigurala isplata otpremnina i dostojanstven odlazak u zasluženu mirovinu.


S poštovanjem,


P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

 

 

O TOME OBAVIJEST:

- Pučka pravobraniteljica, gđa. Lora Vidović, Zagreb, Trg Hrvatskih velikana 6,
- policijskim službenicima putem ustrojstvenih jedinica,
- ARHIVA, ovdje.-

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr