SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Problemi s "civilkom"

Broj: SPS-01-02/70-2016.
Zagreb, 10. 11. 2016. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
KABINET MINISTRA
n/r ministra gosp. Vlahe Orepića

 

PREDMET: GRAĐANSKO ODIJELO,
- rješavanje nastale situacije i promjena pravilnika, traži se.-

 

Poštovani ministre, gospodine Orepić,

Sindikatu policijskih službenika obratio se veći broj policijskih službenika koji su dobili narudžbenice za građansko odijelo, ali nisu u mogućnosti na prodajnim mjestima tvrtke Varteks PRO d.o.o. realizirati kupnjom dva odijela jer se novčani iznos vrijednosti odijela nominalno zbraja, a obzirom da je novčani iznos na narudžbenici znatno manji nego cijena dvaju odijela i da je primjerice najjeftinije odijelo oko 1.700,00 kuna za kupnju drugog odijela policijski službenici trebaju nadoplatiti razliku iznosa, a navedeno postupanje djelatnika tvrtke Varteks PRO d.o.o. pravda se internim propisima iako proteklih godina tome nije bilo tako.

Iako se u konkretnim slučajevima ugovor za nabavu civilnog odijela potpisuje s hrvatskim tvrtkama i to Varteks Pro d.o.o. i Borovo d.d. u cilju pomoći hrvatskom gospodarstvu, svi smo zajedno svjedoci da tome baš i nije tako jer u tim trgovina nalazi se velika količina robe koja nije iz Hrvatske i radi se o čistoj preprodaji, a ono što je još žalosnije je da cijena te robe znatno skuplja nego u drugim trgovinama po trgovačkim centrima, dok sama cijena odijela koje proizvodi navedena tvrtka je enormno skuplja nego odijela drugih tvrtki.

Poštovani Ministre, velika većina policijskih službenika ne želi ta i takva odijela jer im se kosi sa socijalnim statusom i mizernim plaćama, ali su ih prinuđeni uzeti. Isto tako je li operativno ispravna ta i takva nabava civilne odjeće za policijske službenike kriminalističke policije i drugih službi koji bi trebali imati visoki stupanj tajnosti u radu, a s druge strane ih „Varteksova roba“ kompromitira pa poslovi koji trebaju biti odrađeni popadaju zato što ih kriminalci prepoznaju i u žargonu nazivaju „Varteks manekenima“.

Poštovani Ministre, isto tako evidentno je da su neki policijski službenici godinama, pa tako i dan danas zakinuti za pravno na građansko odijelo (Mobilna jedinica prometne policije, Službe za zakonitost postupanja policijskih uprava i dr. te policijski službenici UPPS-a i interventnih jedinica policije koji osiguravaju osobe i objekte u civilnoj odjeći itd.) i da o toj činjenici Vaši suradnici šute iako su pokrenuti sudski postupci koji će MUP odnosno državni proračun stajati dodatne troškove sudskih postupka.

Naime, ponašanje MUP-a odnosno odgovornih osoba u MUP-u u pogledu prava policijskih službenika na odoru tj. na njene dijelove, te takvo ponašanje i u pogledu prava na građansko odijelo, samo potvrđuje naše konstatacije koje iznosimo u javnost o neprimjerenom i maćehinskom odnosu države odnosno MUP-a prema policijskim službenicima od kojih se očekuje visoka profesionalnost i požrtvovnost u radu, a s druge strane ih se zakida za sva moguća prava koja im pripadaju.

Stoga ovom prilikom od Vas tražimo:
- hitno rješavanje nastale situacije s tvrtkom Varteks PRO d.o.o.,
- dodjelu narudžbenica i drugim policijskim službenicima kojima to pravo pripada, a nisu ga dobili,
- izmjenu Pravilnika o načinu i uvjetima za ostvarivanje prava policijskih službenika na građansko odijelo kako bi se policijskim službenicima kojima to pravo pripada isplatila novčana naknada s kojom bi bili u mogućnosti kupiti si odjeću i obuću po pristupačnijim cijenama i na mjestima s dostatnim izborom odjevnih artikala sukladno životnoj dobi i specifičnosti njihovog posla koje svaki pojedini policijski službenik obavlja.

Odgovor molimo da dostavite u zakonskom roku pismenim putem pozivom na broj gornji.

 

S poštovanjem,

P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

 

O TOME OBAVIJEST:
- policijskim službenicima putem ustrojstvenih jedinica MUP-a,
- Pučka pravobraniteljica gđa. Lora Vidović i
- ARHIVA, ovdje.-

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr