SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

"Zlouporaba" sindikalnog imuniteta od strane SPH i NSP-a

Broj: SPS-01-02/83-2016.
Zagreb, 9. 12. 2016. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
svim ustrojstvenim jedinicama
svim zaposlenicima MUP-a RH

 

PREDMET: „ZLOUPORABA“ SINDIKALNOG IMUNITETA,
- reakcija na medijske istupe čelnika prozvanih sindikata i nepobitne činjenice,
- obavijest, dostavlja se.-

 

Poštovane kolegice i kolege,

Iako smo našim dopisom broj SPS-01-02/47-2016. od 19. 7. 2016. godine te javnim istupom u središnjem Dnevniku HTV-a dana 15. 11. 2016. godine oštro osudili pojavu „zlouporabe“ sindikalnog imuniteta od strane

NACIONALNOG SINDIKATA POLICIJE MUP-a RH i
SINDIKATA POLICIJE HRVATSKE,

od strane čelnika navedenih sindikata gosp. Dubravka Jagića i gosp. Nikole Kajkića javnost nije dobila odgovor zašto su „zlouporabili“ institut sindikalnog imuniteta u slučajevima gosp. Nikole Kajkića, gosp. Tončija Radibratovića i gosp. Gorana Vukovića.

Umjesto konkretnih odgovora gosp. Dubravko Jagić vrijeđao je i omalovažavao Sindikat policijskih službenika nazvavši ga „poltronskim, minornim i manjkavim te nas upitao gdje smo bili prije 17 godina“, dok je gosp. Nikola Kajkić izjavio da „sindikalni imunitet NIJE KORISTIO, da je točno da je MUP tražio, podnio zahtjev, međutim da se radi nečem sasvim trećem o čemu on javno ne smije govoriti“, a za predsjednika Sindikata policijskih službenika izjavio je „da koristi medije i druge instrumente kako bi prozivao i lažno optuživao zbog činjenice što je isključen iz Nacionalnog sindikata policije“.

Obzirom da Sindikat policijskih službenika oštro osuđuje ovakav način postupanja tih sindikata i da ovakvu pojavu „zlouporabe“ sindikalnog imuniteta ocjenjuje negativnom i društveno nepoželjnom, u startu se ograđuje od takvog nemoralnog ponašanja pojedinih sindikata u MUP-u i time pokazuje da nisu svi sindikati spremni podržati takvo ponašanje i time se svrstati na stranu sindikata kojima je svrha „zlouporaba“ sindikalnog imuniteta.

Umjesto konkretnih odgovora čelnici prozvanih sindikata javnosti su dali degutantne i klevetniče izjave na račun Sindikata policijskih službenika i njegovog predstavnika, pa smo od MUP-a zatražili i dobili očitovanje u vezi ta tri slučaja kako slijedi:

1. gosp. NIKOLA KAJKIĆ – policijski službenik PU vukovarsko-srijemske, predsjednik i sindikalni povjerenik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH za kojeg je Nacionalni sindikat policije MUP-a RH koristio sindikalni imunitet jer je odbio dati suglasnost za udaljenje iz službe zbog činjenice da je protiv njega pokrenut kazneni postupak na osnovi rješenja o provođenju istrage, koje je postalo pravomoćno 30. 9. 2015. godine, radi počinjenog kaznenog djela u vremenskom razdoblju od 19. 4. 2010. do 21. 3. 2012. za koje je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podignulo optužnicu 25. 2. 2016. godine pred Županijskim sudom u Vukovaru i koja je potvrđena 12. 10. 2016. godine rješenjem optužnog vijeća Županijskog suda u Vukovaru.

2. gosp. TONČI RADIBRATOVIĆ – načelnik PU dubrovačko-neretvanske koji je imenovan sindikalnim povjerenikom Sindikata policije Hrvatske nakon inspiciranja anonimnih podnesaka od strane Službe za unutarnju kontrolu MUP-a koja je utvrdila nepravilnosti i za kojeg je navedeni sindikat uskratio suglasnost za pokretanje disciplinskog postupka.

3. gosp. GORAN VUKOVIĆ – policijski službenik UPPS-a i bivši šef osiguranja bivšeg premijera Zorana Milanovića koji je imenovan sindikalnim povjerenikom Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH za Policijsku akademiju nakon inspiciranja anonimnih podnesaka od strane Službe za unutarnju kontrolu MUP-a koja je utvrdila nepravilnosti i za kojeg je MUP od navedenog sindikata zatražio suglasnost za pokretanje disciplinskog postupka.

Iako smo našim prvim dopisom osudili „zlouporabu“ sindikalnih imuniteta u dva slučaja i to gosp. Nikole Kajkića i gosp. Tončija Radibratovića, Nacionalni sindikat policije MUP-a RH nije se libio i dalje činiti isto u slučaju gosp. Gorana Vukovića, bez obzira što su takvi postupci moralno upitni i javna su sramota tih sindikata i njihovih članova koji ih podržavaju u takvom radu i ponašanju, a osobito jer se radi o sindikatima koji djeluju u MUP-u koji bi pak trebao jamčiti građanima sigurnost i povjerenje, te o policijskim službenicima za koje društvo očekuje da se ponašaju moralno i pošteno, a ne da „izigravaju“ propise.

Obzirom da su navedena gospoda uskratili, kako svim zaposlenicima MUP-a tako i javnosti, pravo na točnu i istinitu informaciju te činjenicu da su vrijeđali i omalovažavali te klevetali u prilogu Vam dostavljamo odgovor MUP-a broj: 511-01-157-73069/2-2016. od 25. 11. 2016. godine iz kojeg je sve razvidno.


S poštovanjem,

 

PRILOG: - Odgovor MUP-a broj: 511-01-157-73069/2-2016. od 25. 11. 2016. godine.

 

P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

 

O TOME OBAVIJEST:
- mediji u Republici Hrvatskoj,
- ARHIVA, ovdje.-

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr