SINDIKAT  POLICIJSKIH  SLUŽBENIKA
Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1 - I. PAVILJON, prizemlje
Tel. 01/ 2426-296, spec. 26-296
Fax. 01/ 2426-246, spec. 26-246

Sastanak ministra Orepića sa sindikatima

Broj: KS-01-01/1-2016.
Zagreb, 27. 12. 2016. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
svim ustrojstvenim jedinicama

 

PREDMET: SASTANAK S MINISTROM UNUARNJIH POSLOVA
- obavijest, dostavlja se.-

 

Poštovane kolegice i kolege,

Obavještavamo Vas da je 23. 12. 2016. godine s početkom u 9,30 sati u Kabinetu ministra po prvi puta održan sastanak ministra unutarnjih poslova gosp. Vlahe Orepića s predstavnicima sindikata i to: Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH, Nezavisnog sindikata policijskih službenika i namještenika RH, Općeg sindikata MUP-a, Sindikata kriminalističke policije, Sindikata policijskih službenika i Sindikata službenika MUP-a.

Sastanak je sazvan na inicijativu samog ministra gosp. Vlahe Orepića u cilju prekidanja dosadašnje prakse i ostvarivanja suradnje sa svim sindikatima na jednak način.

Ministar se zahvalio predstavnicima sindikata na dolasku i zamolio ih na suradnju i pomoć, a osobito pri provođenju reorganizacije policije s kojom se planira završiti s 1. 1. 2018. godine kada bi svaki policijski službenik trebao dobiti novo rješenje za svoje radno mjesto. Reorganizacija će se provoditi postepeno, pažljivo i u konsenzusu sa sindikatima i policijskim službenicima te uz stručnu i javnu raspravu, jer sadašnje stanje je neodrživo obzirom na preveliki broj rukovodećih radnih mjesta naspram broja policijskih službenika koji neposredno provode policijske poslove i primjenjuju policijske ovlasti, a ono što je najvažnije nitko u preustroju neće izgubiti posao niti biti neraspoređen. Kao prvi segment reorganizacije bit će reorganizacija Uprave kriminalističke policije i jačanje PNUSKOK-a kojem je neophodan puno bolji i jači organizacijski sustav popunjen sa stručnim i motiviranim kadrom, a koji bi se trebao baviti isključivo najsloženijim oblicima kriminaliteta s naglaskom na korupciju koja je rak rana hrvatskog društva.

Ministar također navodi da je svjestan činjenice da ljudi zaziru od promjena, pa čak ako one vode ka boljem i pravednijem sustavu, i da se stavlja na raspolaganje isključivo struci koja ga treba koristiti kao alat u što većoj mogućoj mjeri pri provedbi reorganizacije i depolitizacije policije. Evidentno je da će ovaj put biti žuljevit i da će biti pritisaka sa svih strana kojima će se oduprijeti, stoga traži pomoć i zajedništvo sa sindikatima, te iskren i partnerski odnos na tom putu.

Isto tako naveo je da je policajac na dnu društvene ljestvice i da će se truditi promijeniti takvo stanje, a na tragu toga uskoro će policijskim službenicima s najnižim koeficijentom 0,8 izvršiti korekciju s povećanjem na 0,85 i da će činiti sve što je u njegovoj moći da se poveća standard svim zaposlenicima MUP-a.
Nadalje, dogovorena je daljnja suradnja s ministrom kroz radne sastanke koji će se odvijati svaka tri mjeseca, a po potrebi i češće, na kojima ćemo zajednički raspravljati o brojnim temama koje muče sve nas i pokušati zajednički iznalaziti rješenja obzirom da bi sindikati i Ministarstvo trebali imati zajedničke interese, a to je bolji, pravedniji i učinkovitiji sustav.

Isto tako prekida se dosadašnja praksa loše komunikacije te se ministar obvezuje na dostavu svim sindikatima radnih materijala koje se odnose na donošenje važnih odluka za položaj državnih službenika i namještenika, na koje će sindikati moći dati svoje mišljenje i prijedloge.

Obzirom na veliki broj problema u sustavu i činjenicu da se odmah preko noći ne mogu riješiti svi problemi, ministar je istaknuo da mu je želja raditi paralelno i s iskrenom suradnjom sa sindikatima na svim problemima koji postoje.

I za kraj pohvaljujemo ovu hvale vrijednu inicijativu koja se prvi puta dogodila u MUP-u od strane samog ministra na koju su svi sindikati iskazali spremnost na suradnju kroz iskreni i partnerski odnos te ukratko iznijeli neke od gorućih problema u sustavu koje ćemo pokušati rješavati na daljnjim sastancima s ministrom i glavnim ravnateljem policije.

Isto tako izražavamo žaljenje što se sastanak nije održao sa svim sindikatima istovremeno već je prije toga održan sastanak s reprezentativnim sindikatima (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) što budi određenu sumnju među nama, kao i policijskim službenicima. Stoga smatramo, da unutar MUP-a nema i ne smije biti podjele na reprezentativne i nereprezentativne sindikate, a osobito ta podjela ne smije dolaziti od strane samog čelnika i odgovornih osoba u MUP-u s čim se i sam ministar složio. Naime, ta podjela jedino je zakonski dozvoljena i može odnositi samo na državnu službu, koje je samo jedan segment Ministarstvo unutarnjih poslova, a može ju činiti jedino i isključivo Vlada RH sukladno Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata prilikom pregovora o kolektivnom ugovoru.

I da budemo sasvim jasni, podjela ne bi trebalo biti niti među sindikatima, jer bi se trebali boriti za zajedničke interese, stoga s posebnim zadovoljstvom ističemo kako je ovo prvi puta da pet sindikata potpisuje zajedničko priopćenje što je, nadamo se, samo početak pozitivnih promjena na razjedinjenoj sindikalnoj sceni u MUP-u.

S poštovanjem,

 

NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA RH

Predsjednik Nikola Domajnović

 

OPĆI SINDIKAT MUP-a

Predsjednik Siniša Mihelić

 

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Predsjednik Tomislav Štambuk

 

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Predsjednik Mario Puškarić

 

SINDIKAT SLUŽBENIKA MUP-a
Predsjednik Dalibor Bauer

 

O TOME OBAVIJEST:
- MUP RH, Kabinet ministra, n/r ministra gosp. Vlahe Orepića,
- ARHIVA, ovdje.-

KONTAKT

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10000 ZAGREB, Avenija Gojka Šuška 1
I. PAVILJON (zeleni) / prizemlje
 
Radno vrijeme:
radnim danom od 8,00 do 16,00 sati

 

Telefon: 01/ 2426-296, specijal: 26-296
Telefaks: 01/ 2426-246, specijal: 26-246
E-mail: info@spsh.hr